Foto: AFP/Scanpix

Latvijā operacionālo darbību sākusi NATO Spēku integrācijas vienība, kuras uzdevums ir koordinēt alianses spēku izvēršanu Baltijas reģionā krīzes gadījumā. Tas ir pirmais pastāvīgais NATO militārais formējums Latvijā, kopš Latvija pievienojusies aliansei, liecina informācija Aizsardzības ministrijas izveidotajā portālā "sargs.lv".

NATO dalībvalstu aizsardzības ministri 6. februārī apstiprināja NATO komandvadības elementu - NATO Spēku integrācijas vienību (NFIU) - izveidošanu sešās NATO austrumu pierobežas valstīs - Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Polijā, Rumānijā un Bulgārijā.

NATO Spēku integrācijas vienības tika nolemts veidot nekavējoties, nodrošinot saikni starp dalībvalstu bruņotajiem spēkiem un alianses vienībām, lai vajadzības gadījumā tās koordinētu aptuveni 5000 karavīru lielās Sevišķi ātrās reaģēšanas vienības un citu alianses reaģēšanas spēku izvietošanu reģionā.

Izpildot NATO Eiropas spēku virspavēlnieka apstiprināto alianses Spēku integrācijas vienību izveidošanas plānu, nesen ar nelielu ceremoniju, kurā piedalījās Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube un citas amatpersonas, operacionālo darbību sāka NATO Spēku integrācijas vienība Latvijā. Oficiāla atklāšanas ceremonija gan tiek plānota rudenī.

Dienesta pienākumus tajā pašreiz pilda gan tikai Latvijas karavīri, pastāstīja vienības komandiera pienākumu izpildītājs pulkvedis Ēriks Naglis, piebilstot, ka, neskatoties uz to, komandvadības elements jau atrodas NATO Apvienoto spēku pavēlniecības Brunsumā operacionālajā kontrolē.

"NATO Spēku integrācijas vienībā Latvijā dienesta pienākumus pildīs arī karavīri no vairākām citām alianses dalībvalstīm, līdz tās pilnai operacionālajai gatavībai 2016.gadā sasniedzot aptuveni 40 karavīru lielu vienību," sacīja Naglis, norādot, ka viņi vienībā nodrošinās aptuveni pusi no tās karavīru skaita.

"Šai vienībai, kas ir pirmais praktiskais un pastāvīgais NATO militārais formējums Latvijā, neraugoties uz tās skaitliski nelielo sastāvu, ir būtiska stratēģiska nozīme," uzsvēra vienības komandiera pienākumu izpildītājs, paskaidrojot, ka līdz šim NATO savu klātbūtni mūsu valstī nodrošināja, nosūtot militāras vienības uz dažādām mācībām rotācijas kārtībā.

Vienības izveidošana Latvijā ir kārtējais praktiskais apliecinājums NATO saliedētībai un spējai reaģēt uz mūsdienu drošības izaicinājumiem, un tas apliecina arī alianses atbildību nodrošināt visu Ziemeļatlantijas organizācijas dalībvalstu drošību.

"NATO spēku integrācijas vienības Latvijā pamatuzdevums būs nodrošināt alianses augstas gatavības spēku ātru izvēršanu mūsu valstī, tāpēc tā savu darbību veiks, cieši sadarbojoties gan ar Aizsardzības ministriju un bruņotajiem spēkiem, gan arī ar citām valsts institūcijām, kuras atbild par Uzņemošās valsts atbalsta sistēmu," norādīja Naglis.

Vienības izvietošanai Rīgā pašlaik tiks pielāgots pagaidu risinājums, izmantojot pašreizējo bruņoto spēku infrastruktūru. Pastāvīgam risinājumam nepieciešams veikt rekonstrukciju, pie kuras plānošanas jau sākti pirmie darbi - šobrīd tiek strādāts pie projektēšanas uzdevuma. Projekta realizācijai piesaistīs arī NATO finansējumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!