Foto: LETA

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vadītājs Kārlis Šadurskis (V) aicina sagatavot atkārtotu finansējuma pieprasījumu Latvijas Radio vajadzībām Latgalē, neizslēdzot iespēju, ka daļa šim mērķim nākamā gada budžetā lūgtās, bet nepiešķirtās naudas tomēr varētu tikt atrasta.

Piektdien intervijā Latvijas Radio Šadurskis aicināja Latvijas Radio sagatavot pamatotu finansējuma pieprasījumu šim mērķim un pārliecināt deputātus laikā, kad viņu "galvas nav pilnas" ar nākamā gada valsts budžeta jautājumiem.

Šadurskis arī norādīja, ka, viņaprāt, papildu finansējums radio korespondentu darbam reģionā ir vajadzīgs, tomēr neesot pilnīgas pārliecības, ka vajadzīga radio studijas izveide.

"Jebkurā gadījumā jautājums ir svarīgs, tas ir jārisina un īpaši nevelkot garumā," teica Šadurskis, piebilstot, ka adekvāta mediju satura saražošana Latgalē ir viens no ļoti būtiskiem valsts drošības jautājumiem.

Ka ziņots, 9.decembrī Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija konceptuāli atbalstīja Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) iesniegto priekšlikumu valsts budžetā piešķirt papildu finansējumu 87 648 eiro apmērā Latgales reģionālās radio studijas izveidei un darbības nodrošināšanai.

Savukārt vēlāk Saeimas Budžeta un finanšu komisija šo priekšlikumu noraidīja, tādējādi lūgtie 87 648 eiro radio studijas izveidei nākamā gada budžetā nav paredzēti.

NEPL jau paudusi neizpratni par komisijas lēmumu nepiešķirt lūgtos līdzekļus. Paziņojumā medijiem ar virsrakstu "Budžeta brāķi mediju jomā: Latvijas Radio paliek bez studijas Latgalē, NEPLP - bez adekvāta mediju monitoringa" pausts, ka "Saeimas pieņemtā valsts budžeta 2015.gadam viena no prioritātēm ir nacionālā drošība. Taču tā palikusi bez nepieciešamā finanšu seguma daudz diskutētajā mediju jomā".

Par to liecinot Budžeta un finanšu komisijas negaidītais lēmums nepiešķirt 87 000 eiro Latvijas Radio studijas izveidei Latgalē, kā arī neatbalstīt elektronisko mediju monitoringa un NEPLP sekretariāta kapacitātes stiprināšanu, kam nepieciešamie 106 000 eiro nav bijuši papildu finansējums, bet ieekonomēto līdzekļu pārcelšana.

Kā aģentūrai LETA skaidroja NEPLP loceklis Dainis Mjartāns, tieši Budžeta un finanšu komisijā daudzu stundu garumā, piedaloties NEPLP pārstāvjiem, notikušas viskarstākās debates, kuru gala rezultātā iniciatīva noraidīta. Pēcāk arī Saeima šo projektu noraidīja.

Tajā pašā laikā gan Ministru kabinetā, gan Budžeta un finanšu komisijā nolemts piešķirt 5000 eiro vietējam "Latgales radio" un vairāk nekā 20 000 eiro "Vidzemes TV" dažādu projektu realizēšanai. Tas noticis bez konkursa un neprasot nozares atbildīgās - NEPLP - viedokli. Tā kā valdība "pa tiešo" no budžeta naudu šiem medijiem piešķirt nevar, par to pēcāk tik un tā būs jālemj NEPLP, kas ir "absurda situācija" pēc būtības, norāda Mjartāns.

Paziņojumā tiek skaidrots, ka Latvijas Radio studijas izveide Latgalē nepieciešama, lai radītu klātesamības efektu reģionā un nākotnē, sadarbojoties arī ar Latvijas Televīziju, veidotu vietējai auditorijai un arī visiem Latvijas cilvēkiem piemērotu sabiedriskā medija saturu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!