Foto: LETA
Topošais izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V) neplāno ieviest tā sauktās tikumības vadlīnijas tādā veidā, kā tas plānots iepriekš, izriet no Šadurska trešdien teiktā Latvijas Radio.

Šadurskis atgādināja, ka jau tolaik, kad tika atbalstīti grozījumi izglītības likumā, viņš kolēģus deputātus "apsveicis" ar atgriešanos viduslaikos. Politiķis joprojām uzskata, ka šīs normas "ožot pēc naftalīna".

Tāpat Šadurska vērtējumā šajā iniciatīvā jūtamas vēsmas no kaimiņvalsts Krievijas.

Ministra amata kandidāts norādīja, ka nav jāizsvītro Izglītības likumā ierakstītie "tikumības panti", tomēr tos varētu "mazliet mūsdienīgot", cenšoties sabiedrībai un skolotājiem izskaidrot, ka tie nenozīmē cenzūru.

Pedagogi ir gana kompetenti, lai spētu izvērtēt, ko un kā mācīt skolēniem, uzsvēra Šadurskis.

Jau vēstīts, ka Saeima pērn jūnijā negaidīti atbalstīja priekšlikumu, kas paredz skolām pienākumu aizsargāt skolēnus no netikumiskas audzināšanas.

Deputātes Jūlijas Stepaņenko (S) iesniegtais priekšlikums paredz, ka izglītības iestāde, izņemot augstskolas, aizsargā izglītojamo no tādas informācijas un metodēm izglītības un audzināšanas procesā, kas neatbilst Izglītības likuma mērķī ietvertajai izglītojamā tikumiskās attīstības nodrošināšanai.

Kārtību, kādā izvērtējama informācijas, tostarp mācību līdzekļu un materiālu, kā arī mācību un audzināšanas metožu atbilstība skolēnu tikumiskās attīstības nodrošināšanai, kā arī šīs izvērtēšanas kritērijus, noteiks valdība.

Savukārt skolas padome varēs lemt par mācību un audzināšanas procesā izmantojamo metožu un informācijas, tostarp mācību līdzekļu, atbilstību skolēnu tikumiskās attīstības nodrošināšanai, kā arī tikumiskās audzināšanas vadlīnijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!