Saeima ceturtdien apstiprināja bijušā iekšlietu ministra, pēc Latvijas neatkarības atgūšanas pirmā premjera Ivara Godmaņa valdību, kuru veido četras līdzšinējās koalīcijas partijas – Tautas partijas, Zaļo un Zemnieku savienība, Latvijas Pirmā partija/"Latvijas ceļš" un "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK. Jaunajā valdībā būs tikai četri jauni ministri, bet vairums portfeļu atstāti iepriekšējās valdības ministru rokās.
Par Godmaņa valdības apstiprināšanu balsoja 54 deputāti. Pret Godmaņa valdību balsoja 43 deputāti. Kopumā četru partiju koalīcijai ir 54 balsis Saeimā. Taču ceturtdien sēdē nepiedalījās divi koalīcijas deputāti – Leopolds Ozoliņš un Andis Kāposts.

Tautas partijai (TP) Godmaņa valdībā saņēma septiņus ministru amatus. Finanšu ministrs būs līdzšinējais aizsardzības ministrs Atis Slakteris, bet viņa amatā tiek apstiprināts līdzšinējais veselības ministrs Vinets Veldre. Ārlietu, kultūras un reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministru amatos paliek līdzšinējie ministri - Māris Riekstiņš, Helēna Demakova un Edgars Zalāns.

TP tika arī veselības ministra amats, kuru ieņems Kuldīgas slimnīcas galvenais ārsts Ivars Eglītis, bet iekšlietu ministra amatu, kurā līdz šim strādāja Godmanis, iecelts Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Mareks Segliņš.

Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) valdībā būs pieci ministru amati, no kuriem tikai izglītības un zinātnes ministra amatā būs līdz šim valdībā nestrādājusī Izglītības un zinātnes ministrijas parlamentārā sekretāre Tatjana Koķe. Zemkopības ministra amata paliks Mārtiņš Roze, labklājības ministra amatā - Iveta Purne, vides ministra amatā - Raimonds Vējonis un īpašu uzdevumu ministra elektroniskās pārvaldes lietās amatā - Ina Gudele.

LPP/LC valdībā pārstāvēs līdzšinējie ministri - satiksmes ministrs Ainārs Šlesers, bērnu un ģimenes lietu ministrs Ainars Baštiks un īpašu uzdevumu ministrs sabiedrības integrācijas lietās Oskars Kastēns.

Tieslietu ministra amatā paliks līdzšinējais tieslietu ministrs, apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (TB/LNNK) pārstāvis Gaidis Bērziņš.

No TB/LNNK līdzšinējo amatu valdībā saglabās arī īpašu uzdevumu ministrs Eiropas Savienības līdzekļu apguves lietās Normunds Broks, bet ekonomikas ministra amatam ceturtdien no rīta negaidīti tika izvirzīts Ekonomikas ministrijas bezpartejiskais valsts sekretārs Kaspars Gerhards, kurš uzreiz paudis vēlmi iestāties apvienībā.

Saeimas debatēs par Godmaņa valdību JL frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis kārtējo reizi atkārtoja, ka JL šādu valdību nevar atbalstīt, jo koalīcijas un JL ir atšķirīgie uzskati par valdības neatliekamajiem darbiem, valdība veidota neizskaidrojamā steigā, turklāt, sabiedrība protestējot ir prasījusi jaunu politiku un jaunu domāšanu, tas attiecības uz valdību. "Izdariet katrs pats secinājumus, bet mans secinājums – tie ir tie paši vēži tikai jaunā kulītē," pauda Zaķis.

Savukārt koalīcijas pārstāvju debatēs aizrādīja JL nevēlēšanos strādāt, jo JL ir "balti spārni ar apzeltītām maliņām". Debatēs izskanēja gan pārmetumi vecajai koalīcijas par to, ka tās izveidotajā valdībā nekas nemainīsies, gan arī JL par nevēlēšanos ieiet valdībā, jo opozīcijā sēdēt ir labāk. Savukārt opozīcijā esošās apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" deputāts Nikolajs Kabanovs solīja balsot "par dīdžeju Godmani". Godmanis pateicās Saeimas deputātiem gan par kritiku, cerot, ka tā būs konstruktīva, gan par atbalstu, uzsverot, ka gan viņš, gan četras koalīcijas partijas grib, lai JL strādātu valdībā. Viņš pauda cerību, ka dialogs ar JL turpināsies arī kā pozīcijas un opozīcijas dialogu. Godmanis kategoriskie noraidīja, ka viņa valdība nav profesionāļu.

Jau ziņot, ka, lai gan Valsts prezidents Valdis Zatlers, izvirzot premjera amatam Godmani, uzdevis viņam izveidot piecu Saeimā pārstāvēto labējo partiju koalīciju, pēc vairākām sarunām un neskaidrībām, partija "Jaunais Laiks" trešdien pēcpusdienā paziņoja, ka valdības veidošana ir sasteigta un tāpēc JL ceturtdien neatbalstīs Godmaņa Ministru Kabinetu un nepiedalīsies tajā. JL arī aicināja prezidentu meklēt bezpartejisku premjera amata kandidātu, tai pašā laikā, neizslēdzot iespēju atbalstīt Godmani, ja sarunas par valdību turpināsies un balsojums tiks atlikts.

Savukārt Godmanis izšķīries aicināt Saeimu jau ceturtdien balsot par četru, tā dēvētās "vecās koalīcijas" partiju valdību, kurā ietilpst Tautas Partija, Latvijas Pirmā partija/"Latvijas Ceļš", Zaļo un zemnieku savienība un apvienība "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK. Godmanis uzskata, ka valdība jāizveido līdz Ziemassvētkiem, jo sarunu stiepšana garumā var novest pie tā, ka koalīcija vispār nespēs vienoties par valdības izveidošanu.

Iepriekšējais premjers Aigars Kalvītis 5.decembrī paziņoja par atkāpšanos pēc sabiedrības protestiem un neapmierinātību ar valdības darbu. Tā ir pirmā reiz, kad valdība atkāpās sabiedrības spiediena rezultāta, zaudējot iedzīvotāju uzticību, lai gan Kalvīša koalīcijai Saeimā saglabājies vairākums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!