Foto: Shutterstock

Saeima ceturtdien otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Elektronisko sakaru likumā, paredzot, ka turpmāk mobilo telefonu operatoriem būs pienākums operatīvi nosūtīt Ārlietu ministrijas sagatavotās īsziņas Latvijas iedzīvotājiem ārvalstīs par rīcību krīzes situācijā.

Likumprojekts paredz - ja elektronisko sakaru komersants saņem Ārlietu ministrijas paziņojumu, ka konkrētajā valstī var tikt apdraudēti Latvijas valstspiederīgie, operatoram pēc iespējas ātrāk jānosūta ministrijas sagatavotā īsziņa par rīcību krīzes situācijā ārvalstīs esošajiem lietotājiem un abonentiem, informēja Saeimas Preses dienestā.

Šādos gadījumos mobilo telefonu operatori drīkstēs apstrādāt iedzīvotāja atrašanās vietas datus bez viņa piekrišanas, paredz likuma grozījumi.

Kā iepriekš Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdē deputātus informēja Ārlietu ministrijas pārstāvji, priekšlikumi iesniegti, ņemot vērā nesenos notikumus pasaulē un teroraktus Eiropā, lai uzlabotu iedzīvotāju informēšanu krīzes situācijās, nosūtot īsziņu, ka attiecīgajā vietā cilvēka dzīvībai draud briesmas. Patlaban informācija, kā rīkoties ārkārtas situācijās ārvalstīs, ir pieejama ministrijas mājaslapā, bet tā ne vienmēr ārvalstīs iedzīvotājiem ir sasniedzama, sacīja atbildīgās ministrijas pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!