Foto: F64

Saeima ceturtdien konceptuāli atbalstīja bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentu zinātniskās izpētes likumu, portāls "Delfi" uzzināja Saeimā.

Saskaņā ar to dokumentu zinātniskās izpētes rezultāti būs slepeni - likuma projekts paredz, ka VDK dokumentu izpētes rezultāti ir ierobežotas pieejamības informācija līdz atsevišķu noteikumu izdošanai, savukārt šie noteikumi valdībai jāizstrādā līdz 2018.gada 31.oktobrim.

Šo normu iepriekš kritizēja zinātnieki. Komisijas vadītājs Kārlis Kangeris iepriekš valdības sēdē atzina, ka likuma tekstā ir zināmas neskaidrības, un, iespējams, varētu veikt labojumus, taču to iespējams darīt Saeimā.

"Es atvainojos, kas tā ir par zinātnisko izpēti, ja tās rezultāts ir slepeni," sacīja deputāts Andrejs Elksniņš (S). To, ka likumprojekts jāuzlabo, atzina arī deputāts Juris Viļums (LRA).

Plānots, ka Latvijas Universitāte slēgs līgumus par VDK dokumentu zinātnisko izpēti ar komisijas locekļiem, tostarp nosakot katra komisijas locekļa veicamā pētījuma apjomu, kā arī samaksu par to.

Komisijas darbību Izglītības un zinātnes ministrijas pārraudzībā nodrošina Latvijas Universitāte, paredz likumprojekts.

Saeima likumprojektu skatīs steidzamības kārtībā - tikai divos lasījumos, lai nekavējoties uzsāktu VDK dokumentu izpēti.

Likumprojekts izstrādāts atbilstoši valdības dotajam uzdevumam TM, Izglītības un zinātnes ministrijai un Finanšu ministrijai.

Jau vēstīts, ka saistībā ar "čekas" maisu komisiju valdība iepriekš risināja vairākas problēmas - komisiju solīja pamest vairāki tās locekļi, ņemot vērā valdības lēmumu izslēgt no komisijas Konstitucionālo tiesību institūta valdes priekšsēdētāju, tiesību zinātņu doktori Kristīni Jarinovsku.

Zinātnieki pārmeta tieslietu ministram Dzintaram Rasnačam (NA) spiediena izdarīšanu, un vēlāk valdība nolēma komisiju nodot Izglītības un zinātnes ministrijas pārziņā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!