Foto: stock.xchng
Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma likumprojektu, kas atļauj medniekiem izmantot trokšņa slāpētājus ieročiem, informēja parlamentā.

Likuma grozījumu nepieciešamība tiek pamatota ar Āfrikas cūku mēra uzliesmojumu Latvijas teritorijā, norādot, ka skaņas klusinātāju lietošana palīdzētu efektīvāk samazināt mežacūku populāciju.

Atbilstoši Pārtikas un veterinārā dienesta un Valsts meža dienesta rekomendācijām, medību tiesību īpašniekiem mežacūku skaits būtu jāsamazina no aptuveni 70 tūkstošiem līdz aptuveni 10 tūkstošiem - ar šādu dzīvnieku skaitu praktiski tiek apturēta infekcijas izplatīšanās dabiskā ceļā, nododot no dzīvnieka dzīvniekam. Tiek prognozēts, ka tādā veidā arī tiks samazināts apdraudējums cūkkopības un gaļas pārstrādes nozarei.

Likumprojekta autori norāda, ka trokšņa slāpētāji šāviena trokšņa līmeni samazina aptuveni par 30–40% un, šaujot ar trokšņa slāpētājiem aprīkotiem šaujamieročiem, netiek iztraucētas citas mežacūkas medību iecirknī, tādējādi samazinot mežacūku pārvietošanās un migrācijas iespējas un līdz minimumam samazinot infekcijas izplatīšanās riskus, kas atbilst Eiropas Komisijas rekomendācijām Āfrikas cūku mēra ierobežošanā.

Trokšņu slāpētāji medībās plaši tiek lietoti Somijā, Zviedrijā, Norvēģijā, Lielbritānijā un Dānijā. Skandināvijas valstu pieredze apstiprina pozitīvo efektu trokšņa slāpētāju izmantošanā medībās, samazinot traucējošo trokšņa faktoru pārējai sabiedrības daļai, kas nav iesaistīta medību procesā. Plaša trokšņa slāpētāju lietošana Skandināvijas valstīs nav radījusi arī papildu apdraudējumu sabiedrības drošībai, teikts likumprojektā.

Aģentūra BNS jau ziņoja, ka Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija iepriekš konceptuāli atbalstīja šaušanas skaņas slāpētāju izmantošanu medībām.

Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers pēc komisijas sēdes 8.oktobrī aģentūrai BNS sacīja, ka iepriekš iesniegtais priekšlikums paredzēja, ka skaņas slāpētāji būtu jāatļauj visiem reģistrētajiem medību ieročiem, bet komisija nolēma ieklausīties Valsts policijas teiktajā, ka nebūtu pareizi šos skaņas slāpētājus atļaut mazjaudas medību ieročiem.

"Arī es uzskatu, ka būtu nepieciešams diferencēt pēc ieroču jaudas, piemēram, par mazjaudas ieročiem ir diskutējams jautājums, bet lieljaudas ieročiem, kuriem jauda ir virs trīs tūkstošiem džoulu, skaņas slāpētājus varētu atļaut," norādīja Kalnmeiers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!