Foto: Saeimas administrācija
Provizoriskie vēlēšanu rezultāti liecina, ka valsts finansējumu no nākamā gada saņems sešas partijas kopumā vismaz 611 413 eiro apmērā, liecina aģentūras LETA aprēķini.

2010.gadā Saeima pieņēma grozījumus Politisko organizāciju finansēšanas likumā, paredzot no 2012.gada piešķirt valsts budžeta finansējumu politiskajām partijām, par kurām Saeimas vēlēšanās nobalsojuši vairāk nekā divi procenti vēlētāju - 0,71 eiro apmērā kalendārā gada laikā par katru iegūto balsi.

Ņemot vērā iepriekšminēto, aģentūras LETA aprēķini liecina, ka nākamgad uz vismaz 148 931 eiro valsts finansējumu pretendē partija "Saskaņa", bet "Vienotība" saņemtu vismaz 141 321 eiro. Zaļo un zemnieku savienība pretendē uz 126 416 eiro saņemšanu, bet apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK varētu saņemt vismaz 107 396 eiro.

Pie valsts naudas var tikt arī "No sirds Latvijai", kas varētu saņemt 44 357 eiro, bet Latvijas Reģionu apvienība saņems vismaz 42 992 eiro.

Līdz šim apkopotā informācija liecina, ka divu procentu barjeru nav pārvarējusi neviena no Saeimā neiekļuvušajām partijām. Summas gan vēl var tikt precizētas, jo Centrālā vēlēšanu komisija šobrīd apkopojusi datus par 1047 no 1054 iecirkņiem, tātad nodoto balsu skaits var pieaugt.

Finansējumu partijas saņems katru gadu līdz nākamajām parlamenta vēlēšanām.

Neskatoties uz to, ka pieļauto finanšu pārkāpumu dēļ Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) šogad nolēmis atņemt Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) valsts finansējumu 79 000 eiro apmērā, bet valsts finansējuma apturēšana draudēja arī "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK un "Vienotībai", pēc sestdien notikušajām Saeimas vēlēšanām šīs partijas atkal drīkst pretendēt uz valsts naudu, aģentūra LETA noskaidroja KNAB.

Piešķirto finansējumu politiskās partijas ir tiesīgas izlietot telpu īrei, sakaru un interneta pakalpojumiem, darba algām, zvērināta revidenta pakalpojumiem, pētniecības darbiem, aptaujām un konsultācijām, iedzīvotājiem paredzēto izglītošanas pasākumu organizēšanai, grāmatu, informatīvo materiālu izdošanai un izplatīšanai, kā arī politiskajai aģitācijai. Maksājumus par minētajiem pasākumiem partijām jāveic, izmantojot bezskaidras naudas norēķinus no atsevišķa konta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!