Foto: PantherMedia/Scanpix
Latvijas Reģionu apvienības (LRA) un vairāki pie frakcijām nepiederoši deputāti iesnieguši Saeimā izskatīšanai likumprojektu "Par kriminālprocesa Nr.16870000911 materiālu publisku pieejamību", lai ar tā dēvētās oligarhu lietas materiāliem varētu iepazīties plašāka sabiedrība.

Kā skaidrots likumprojekta anotācijā, likuma mērķis ir nodrošināt Latvijas iedzīvotāju tiesības būt pilnvērtīgi informētiem par savas valsts politisko situāciju.

Likumprojekts paredz Ģenerālprokuratūrai līdz 1. maijam nodrošināt visu "oligarhu lietas" materiālu, to skaitā audioierakstu digitalizēšanu, publiskošanu prokuratūras mājaslapā.

Tāpat likumprojekts paredz, ka, publiskojot "oligarhu lietas" materiālus, Ģenerālprokuratūrai jāaizklāj sensitīvi dati, kā arī informācija par kriminālprocesā iesaistīto personu dzīvesvietu un telefona vai cita sakara līdzekļa numuru, kā arī personas kodu.

Vienlaikus likumprojekts nosaka, ka kriminālprocesā iesaistīto personu vārds un uzvārds netiek uzskatīti par sensitīviem datiem.

Likumprojektā piedāvāts materiālu publisko pieejamību nodrošināt vismaz līdz 2023. gada 1. martam.

Saeimas vairākums lēma likumprojektu nodot izskatīšanai Juridiskajai komisijai.

Viens no likumprojekta iesniedzējiem – pie frakcijām nepiederošais deputāts Edvards Smiltēns, uzrunājot parlamentāriešus, aicināja nepieļaut to pašu kļūdu, kura tika pieļauta ar tā saucamajiem čekas maisiem.

"Jo gadu desmitiem turpinājās gruzdēšana sabiedrībā, kas tur [čekas maisos] ir iekšā, atvērt vai neatvērt. Tieši tas, kolēģi, notiks ar šīm sarunām. Mums visiem ir skaidrs, ka parlamentārās izmeklēšanas komisijā netika veikti grandiozi atklājumi vai panākta šīs lietas virzība pēc būtības, un visticamāk, šī iespēja bija palaista garām jau izmeklēšanas procesā tiesībsargājošās iestādēs. Taču sabiedrība nepiedos, ja šo lietu iesaiņos un nogādās dziļi arhīvā," uzsvēra Smiltēns.

Viņš uzsvēra, ka šobrīd tas ir simbolisks lēmums – nodot šo likumprojektu Saeimas komisijā. "Lietas nodošanu publiskai vērtēšanai sabiedrībā, tā būtu vienīgā iespējamā šobrīd pievienotā vērtība un jēgpilnais iznākums šai netaisnībai," pauda politiķis.

Tribīnē kāpa arī Andrejs Judins (V/"Par"), kurš bija pārsteigts, ka viens no likumprojekta iesniedzējiem ir arī Mārtiņš Šics (LRA), kurš bija Latvijas Reģionu apvienības pārstāvis "oligarhu lietas" parlamentārās izmeklēšanas komisijā.

"Šica kungs, kurš negribēja, lai vispār būtu publiskots kaut kas, un visu laiku pretojās. Man ir prieks, ka laiks mainās, laiki iet, un arī viņš, nostrādājot sešus mēnešus komisijā, ir sapratis, ka sabiedrībai ir tiesības saņemt informāciju," ironizēja Judins.

Viņš vērsa deputātu uzmanību, ka krimināllietā ir 117 sējumi, tostarp tur ir tādas lietas, kā Ventspils mēra Aivara Lemberga ("Latvijai un Ventspilij") plānotājs. Viņš neaicināja priekšlikumu neatbalstīt, taču rosināja domāt par kvalitatīvāku risinājumu.

Likumprojektu Saeimā iesniedza septiņi Latvijas Reģionu apvienības (LRA) deputāti un trīs pie frakcijā nepiederoši deputāti: Silvija Šimfa un Arvīds Platpers, kuri sadarbojas ar LRA un 13. Saeimas vēlēšanās varētu startēt no šīs apvienības saraksta, kā arī Smiltēns, kura biedrība konceptuāli vienojusies par sadarbību ar LRA.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!