Foto: LETA

Otrdien Saeimā paredzēts iesniegt 10 985 Alūksnes un Apes, kā arī citu novadu iedzīvotāju parakstītu dokumentu par Alūksnes slimnīcas saglabāšanu esošajā statusā, portālu "Delfi" informēja Alūksnes novada domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Fomins.

Dokumentu parakstījuši arī Gulbenes un Balvu iedzīvotāji.

"Alūksnes iedzīvotāji nebija gatavi padoties bez cīņas, paplašinot nevis veselības pakalpojumu saņemšanas iespējas, bet gan Alūksnes kapsētu. Tādēļ pēc Latvijas Reģionu apvienības biedra Aivara Fomina ("Vidzemes partija") un viņa kolēģu iniciatīvas uzsākām vākt parakstus, lai Alūksnes slimnīca turpinātu sniegt neatliekamo medicīnisko palīdzību 24 stundas diennakti pretēji Veselības ministrijas iecerētajām 12 stundām," paudis iniciatīvas autors un Alūksnes invalīdu biedrības vadītājs Edvīns Fricis Svars.

Jau ziņots, ka satraukumu sabiedrībā radīja Veselības ministrijas (VM) plānotās reformām slimnīcu tīklā, kas varētu samazināt Alūksnes slimnīcas līmeni un sniegto pakalpojumu apjomu. Veselības ministra Anda Čakša, viesojoties Alūksnē, tikās ar pašvaldību un slimnīcas pārstāvjiem, un pēc tikšanās VM pauda bažas, ka Alūksnes slimnīcā cilvēki nepamatoti bieži tiek stacionēti.

Pēcāk raidījumā "Rīta Panorāma" ministre norādīja, ka "Alūksnes slimnīca paliek uz kartes".

Parakstu vākšanas iniciatīvas autori pauduši pārliecību, ka Alūksnes slimnīcas reorganizācija par 12 stundu dienas stacionāru liegtu reģiona iedzīvotājiem iespēju savlaicīgi saņemt neatliekamo medicīnisko palīdzību, tādējādi tieši apdraudot viņu dzīvību un veselību. Tāpat, viņu ieskatā, tas samazinātu viņu iespējas saņemt arī cita veida medicīnisko pakalpojumu klāstu. Bez tam Alūksnē kritiska situācija šobrīd ir arī primārajā veselības aprūpē, jo trūkst vairāku ģimenes ārstu.

Tāpat iniciatīvas autori medijiem izplatītajā informācijā pauduši aizdomas, ka ''slimnīcas slēgšanā, iespējams, ieinteresēta Čakšas padomniece Alīda Vāne, kurai pieder daļas Balvu-Gulbenes slimnīcu apvienībā. Šī slimnīca reorganizācijas rezultātā būtu lielākā ieguvējā, jo atrodas salīdzinoši tuvu.''

Parakstu vākšanas iniciatori uzsvēruši, ka Alūksnes slimnīcas reorganizācijai, kā tas šobrīd iecerēts, nav pamatojuma un tā nesaskan ar iedzīvotāju interešu ievērošanu veselības pieejamības nodrošināšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!