Foto: LETA

Saeima ceturtdien atbalstīja deputāta Jura Vectirāna (ZZS) izdošanu administratīvai sodīšanai, portāls "Delfi" uzzināja Saeimas sēdē.

"Par" deputāta izdošanu sodīšanai balsoja 81 parlamentārietis, tostarp pats Vectirāns. Pret bija divi tautas kalpi, bet viens atturējās.

Saeimas lēmums ir pretējs Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas iepriekš lemtajam - komisija vienbalsīgi lēma neizdot Vectirānu sodīšanai juridisku apsvērumu dēļ. 

Komisijas vadītājs Vitālijs Orlovs (S) skaidroja, ka šāds lēmums pieņemts, jo, iepazīstoties ar lietas materiāliem, tika secināts, ka pieļauti procesuāli pārkāpumi.

Proti, sākotnēji policija nav zinājusi, ka Vectirāns ir Saeimas deputāts, jo viņš nav norādījis savu nodarbošanos, un, nesaņemot Saeimas piekrišanu, policija nolēmusi viņu sodīt. Vēlāk Vectirāns lēmumu par sodu pārsūdzējis, un policija konstatējusi, ka viņš ir Saeimas deputāts. Tad administratīvais sods atcelts un lieta izbeigta, vienlaikus noformējot jaunu protokolu par to pašu pārkāpumu. "Administratīvo pārkāpumu kodekss šādu rīcību nepieļauj," skaidroja Orlovs.

Tikmēr pats Vectirāns, lai arī neapšaubot komisijas lēmuma juridisko korektumu, aicināja to neatbalstīt un balsot par viņa izdošanu administratīvai sodīšanai, ko deputāti atbalstīja ar aplausiem.

Arī deputāts Andrejs Judins (V) aicināja ļaut policijai strādāt un atbalstīt Vectirāna sodīšanu. Deputāts Artuss Kaimiņš (LRA), kurš, pēc viņa teiktā, par šo jautājumu varot izteikties viskompetentāk, aicināja noteikt, kad deputāta statuss ir jānorāda un kad - nav.  "Viens likums, viena taisnība visiem," sacīja Kaimiņš.

Saskaņā ar dokumentiem Vectirānam par pārkāpumu iepriekš piemērots naudas sods 30 eiro apmērā.

Jau vēstīts, ka Vectirāns pagājušā gada 8.maijā iekļuvis ceļu satiksmes negadījumā Jaunjelgavā. Viņa vadītā automašīna "Nissan" iebraukusi krustojumā, nogriežoties tā, ka, izbraucot no brauktuvju krustošanās vietas, transportlīdzeklis atradies pretējā braukšanas virziena pusē, kā dēļ sadūries ar automašīnu "Chrysler". Līdz ar to deputāts nav ievērojis ceļu satiksmes noteikumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!