Saiema ceturtdien ar 52 balsīm par un 42 balsīm pret labklājības ministra amatā apstiprināja Tumes pagasta priekšsēdētāju Dagniju Staķi, integrācijas lietu ministra amatā - politologu Nilu Muižnieku, bet ģimenes un bērnu ministra amatā – mācītāju Ainaru Baštiku.
Plašas debates izvērtās par Muižnieka kandidatūru. Kreiso spēku apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) deputāti lūdza Saeimu balsot atsevišķi par katru no ministra amata kandidātiem, jo vēlējās atbalstīt Muižnieka kandidatūru, bet ne visus trīs kandidātus kopumā.

PCTVL Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Jurkāns debatēs atzina, ka Latvijas Pirmās partijas (LPP) izvirzītais Muižnieks ir "labākais priekšlikums, kāds 8.Saeimā no varas partijām izskanējis". Viņš uzsvēra, ka Muižnieks ir visatbilstošākais kandidāts šim postenim.

"Tas ir cilvēks, kas zina pasaules standartus.. Viņam būtu cita sajūta strādājot, ja viņš būtu saņēmis visas Saeimas atbalstu. Nelieciet, lūdzu, visu kopējā katlā," sacīja Jurkāns.

Savukārt apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (TB/LNNK) deputāti kritizēja LPP izvēli, taču uzsvēra, ka valdības stabilitātes vārdā atbalstīs visus izvirzītos kandidātus. TB/LNNK deputāti Pēteris Tabūns un Juris Dobelis debatēs norādīja uz Muižnieka "kreisi kosmopolītiskajiem izteikumiem", kā arī atzīmēja, ka Muižniekam nav nekādas pieredzes sociālajā, reģionālajā un ekonomiskajā integrācijā, kas arī būs viņa kā ministra kompetencē.

Savukārt Tautas partijas deputāts Aleksandrs Kiršteins asi kritizēja valdības vēlmi veidot jaunus ministru posteņus, kas valdībai izmaksās ļoti dārgi, un aicināja īpašu uzdevumu ministru sekretariātus veidot pēc iespējas pieticīgākus.

Staķi amatam izvirzīja Zaļo un zemnieku savienība, bet viņas prioritātes labklājības ministres amatā būs rūpes par maznodrošinātajiem un dzīves līmeņa celšana kopumā, īpašu uzmanību veltot arī daudzbērnu ģimeņu stāvokļa uzlabošanai. Staķe iepriekš bija Tukuma rajona padomes priekšsēdētāja.

Savukārt Muižnieks pastiprinātu uzmanību pievērsīs sadarbības veicināšanai starp valsts iestādēm un ministrijām un administratīvo jautājumu sakārtošanai. Muižnieks līdz šim strādāja Latvijas Cilvēktiesību un etnisko studiju centrā, bet izlītību viņš ieguvis Grenobles universitātē Francijā.

Muižnieku un Baštiku ministra amatam izvirzīja LPP.

Līdz ar to partijas "Jaunais laiks" (JL) līdera Einara Repšes veidotajā valdībā aizņemti visi ministru posteņi. JL valdībā ir astoņi ministru posteņi - finansu (Valdis Dombrovskis), iekšlietu (Māris Gulbis), izglītības un zinātnes (Kārlis Šadurskis), ārlietu (Sandra Kalniete), tieslietu (Aivars Aksenoks), kultūras (Ingūna Rībena), veselības (Āris Auders) un īpašu uzdevumu ministrs reģionālās attīstības lietās (Ivars Gaters).

Latvijas Pirmo partiju valdībā pārstāv trīs ministri - ekonomikas ministrs Juris Lujāns, īpašu uzdevumu ministrs bērnu un ģimenes lietās Ainars Baštiks un īpašu uzdevumu ministrs sabiedrības integrācijas lietās Nils Muižnieks. Savukārt LPP pārstāvis Ainārs Šlesers ir Ministru prezidenta biedrs.

Savukārt Zaļo un zemnieku savienību Ministru kabinetā pārstāv zemkopības ministrs Mārtiņš Roze, vides ministrs Raimonds Vējonis un labklājības ministre Dagnija Staķe. Apvienību "Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" valdībā pārstāv divi ministri - aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis un satiksmes ministrs Roberts Zīle.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!