Saeimai ceturtdien jāizskata jau pirms vairākām nedēļām sagatavotais lēmumprojektu par Krievijas militārajām akcijām Čečenijā.
Paziņojumu atbalstīs "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK un sociāldemokrātu frakcijas, savukārt Tautas partijas frakcija to vēlas nodot Ārlietu komisijai precizēšanai.

Paziņojuma projektā ir pausts satraukums par Krievijas militārajām akcijām Čečenijā, kuru dēļ iet bojā iedzīvotāji, tiek iznīcināti mājokļi, skolas un slimnīcas, simti tūkstoši, glābdami dzīvību, pamet dzimtās vietas.

Nosodot terorismu visās tā izpausmēs, īpaši kā politiskās cīņas metodi, vardarbības ekskalāciju uz kaimiņzemēm un reliģisko ekstrēmismu, Saeima vienlaikus uzskata, ka šīs krimināli totalitārās darbības nedrīkst attiecināt uz visu čečenu tautu un tās likumīgo valdību, ar kuru Krievija 1997. gada 12.maijā parakstījusi līgumu par mieru un savstarpējām attiecībām, teikts projektā.

Tajā arī uzsvērts, ka karadarbības turpināšana tikai padziļinās krīzi Ziemeļkaukāzā, provocēs galējo avantūristu rīcību un padarīs civiliedzīvotāju katastrofu vēl briesmīgāku.

Paziņojuma projektā izteikts aicinājums Krievijai atvērt robežu starp Čečeniju un Ingušiju, kā arī pausta Saeimas pievienošanās Eiropas sabiedrības, starptautisko organizāciju un vairāku pasaules valstu valdību pārstāvju aicinājumam pasludināt pamieru un sākt sarunas, lai miera ceļā panāktu konflikta mierīgu atrisinājumu.

BNS jau ziņoja, ka Saeima novembra sākumā noraidīja Latvijas - Čečenijas parlamentārās atbalsta grupas sagatavoto lēmumprojektu par stāvokli Čečenijā, jo liela daļa deputātu projektu uzskatīja par nesagatavotu un vienpusīgu. Drīz pēc tam tika sagatavots jauns projekts, bet Saeimai nev atlicis laika to izskatīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!