Foto: LETA

Saistībā ar Āfrikas cūku mēra uzliesmojumu, Saeima ceturtdien, 3.jūlijā nolēma izsludināt ārkārtas situāciju sērgas skartajā reģionā.

Ārkārtas situācija izsludināta Daugavpils novada Ambeļu pagastā, Biķernieku pagastā, Demenes pagastā, Dubnas pagastā, Laucesas pagastā, Maļinovas pagastā, Naujenes pagastā, Salienas pagastā, Skrudalienas pagastā, Tabores pagastā, Vecsalienas pagastā, Višķu pagastā, Aglonas novadā, Krāslavas novadā, Dagdas novadā un pilsētā, Zilupes novadā, kā arī Rēzeknes novada Kaunatas, Mākoņkalna un Pušas pagastos, Ludzas novada Brigu, Isnaudas, Istras, Nirzas, Ņukšu, Pildas un Rundēnu pagastos, un Ciblas novadā.

Ārkārtas situācija izsludināta uz laiku līdz 1.oktobrim. Šajā laikā Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) amatpersonām būs tiesības iekļūt privātīpašumos, lai veiktu visus nepieciešamos Āfrikas cūku mēra apkarošanas pasākumus.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS), skaidrojot deputātiem nepieciešamību izsludināt ārkārtas situāciju, uzsvēra, ka galvenais iemesls tās izsludināšanai ir nepieciešamība nodrošināt PVD inspektoriem tiesības iekļūt cilvēku privātīpašumā.

Līdz šim PVD inspektori, nodrošinot Āfrikas cūku mēra profilakses pasākumus, jau apsekojuši vairāk nekā 1600 saimniecības, kas atrodas sērgas skartajā reģionā, norādīja Dūklavs.

Atbilstoši rīkojumam, PVD noteiks arī dzīvnieku un to produktu izmantošanas un pārvietošanas kārtību, kā arī transportlīdzekļu kustības ierobežojumus.

Dažādos cūku mēra apkarošanas pasākumos savas kompetences ietvaros iesaistīsies arī Valsts meža dienests, Iekšlietu ministrijas pakļautībā esošā Valsts policija un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, Lauku atbalsta dienests, Vides aizsardzības un pašvaldību lietu ministrija, kā arī vietējās pašvaldības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!