Foto: LETA

Saeima otrdien, 11.novembrī, nolēma izveidot parlamentārās izmeklēšanas komisiju Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanai, portāls "Delfi" uzzināja Saeimas preses dienestā.

Komisija izveidota uz divpadsmit mēnešiem pēc 36 deputātu pieprasījuma.

Satversme noteic, ka Saeimai jāieceļ noteiktiem gadījumiem parlamentāriskas izmeklēšanas komisijas, ja to pieprasa ne mazāk kā viena trešā daļa Saeimas locekļu.

Saskaņā ar Saeimas Kārtības rulli parlamentārās izmeklēšanas komisijai ir tiesības atbilstoši tam noteiktajam uzdevumam uzaicināt un uzklausīt jebkuru personu, tajā skaitā arī privātpersonu, un, ja nepieciešams, pieaicinot lietpratējus, izdarīt revīzijas valdības, pašvaldību un privātajās iestādēs un uzņēmumos, ja privātās iestādes un uzņēmumi tieši vai netieši saņem valsts pabalstus, kredītus vai pasūtījumus vai piedalās valsts vai pašvaldību īpašuma privatizācijā.

Jau vēstīts, ka parakstus šādas komisijas izveidošanai vāca Saeimas deputāts Arturs Kaimiņš (LRA) kopā ar deputāti Regīnu Ločmeli-Luņovu (S). Viņiem izdevās savākt nepieciešamos parakstus Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidošanai.

Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisija ir jāizveido pēc iespējas operatīvāk, iepriekš norādīja deputāts Kaimiņš.

Kaimiņš oktobrī pauda, ka Zolitūdes lieta ir "nodragājusi Saeimas prestižu un parlamentam vispār nav uzticības".

Vaicāts par to, ka iepriekšējo parlamentāro izmeklēšanas komisiju ietekme bijusi maza un kur šoreiz būs atšķirība, Kaimiņš atbildēja: "Paskatīsimies. Domāju, ja klusiņām čiepst zem segas, tad ietekmes nav. Tas ir atkarīgs no attieksmes."

Zolitūdes traģēdija, kad, iegrūstot "Maxima" lielveikala jumtam, dzīvības zaudēja 54 cilvēki, ir lielākā civilā traģēdija kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!