Foto: LETA
Saeima ceturtdien kārtējo reizi noraidīja vairāku "Saskaņas centra" (SC) deputātu piedāvātos grozījumus likumā par svētku, atceres un atzīmējamām dienām, kas paredzēja 7.janvārī svinēt pareizticīgo un vecticībnieku Ziemassvētkus.

Par grozījumu nodošanu komisijām balsoja 43 deputāti – no SC, vairums Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) frakcijas, kā arī "Vienotības" pārstāvji Ingmārs Čaklais un Aleksejs Loskutovs. Pret bija 45 deputāti – no "Vienotības", Zatlera Reformu partijas (ZRP), VL-TB/LNNK un pie frakcijām nepiederošie deputāti, bet atturējās ZRP pārstāvji Gunārs Igaunis, Inga Vanaga un Juris Viļums, kā arī Kārlis Seržants (ZZS).

Čaklais gan vēlāk portālam "Delfi" skaidroja, ka balsojumā par minēto likumprojektu tehniski kļūdījies balsojumā. "Kļūdu laboju ar iesniegumu Saeimas prezidijam, kurā norādīju uz savu patieso vēlmi neatbalstīt minēto likumprojektu, jo pilnībā piekrītu Druvietes kundzes no Saeimas tribīnes minētajiem argumentiem," sacīja Čaklais.

Grozījumu iesniedzēji skaidroja, ka saskaņā ar spēkā esošo likumu Ziemassvētki tiek svinēti 24., 25. un 26.decembrī, bet 7. janvāris nav svētku diena. "Kopumā Latvijā ir aptuveni 400 000 citu konfesiju locekļu un Ziemassvētki arī viņiem ir vieni no nozīmīgākajiem reliģiskajiem svētkiem, kurus viņi svin 7.janvārī," skaidroja SC, kas piedāvāja noteikt svētku dienu sarakstā Ziemassvētkus arī 7.janvārī.

SC pauda uzskatu, ka likumprojekts labvēlīgi ietekmēs pareizticīgo un vecticībnieku attieksmi pret valsts varu.

Pret likumprojektu aicināja balsot Ina Druviete (V), norādot, ka svētku dienu likumā netiek runāts par konkrētu konfesiju svētkiem, bet gan par svētkiem, kas vieno visu valsti un sabiedrību. Turklāt, ņemot vērā šo grozījumu iesniegšanas kontekstu, tie neveicinātu saskaņu ne starp tautībām, ne konfesijām, sacīja deputāte, kura atgādināja, ka šādi grozījumu arī iepriekšējās Saeimās iesniegti vairakkārt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!