Foto: F64

Saeima ceturtdien pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumā "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām", kas paredz 11. novembri – Lāčplēša dienu – noteikt par svētku dienu, informē Saeimas Preses dienests.


Šobrīd Lāčplēša diena ir ierindota starp atceres un atzīmējamām dienām. Likuma grozījumi paredz 11. novembri noteikt par svētku dienu – oficiālu brīvdienu. Taču, ja 11. novembris būs sestdienā vai svētdienā, to kompensēt ar papildu brīvdienu nav paredzēts.

Rīgas atbrīvošana no Rietumu Brīvprātīgo armijas jeb tā dēvētā Bermonta karaspēka 1919. gada 11. novembrī bija kauja, kas nostiprināja Latvijas tautas ticību neatkarīgai un demokrātiskai nākotnei. 11. novembra svinības ir izveidojušās par tradīciju, un Lāčplēša dienas atzīmēšana ir ieņēmusi noturīgu vietu arī skolu jaunatnes audzināšanas darbā, teikts likumprojekta anotācijā.

Likuma grozījumu autori atzīmē, ka šīs dienas nozīmīguma uzsvēršana, padarot to par svētku dienu, sekmētu Latvijas tautas saliedēšanos un būtu cieņpilns žests gan Latvijas valsts simtgadē, gan sagaidot 2019. gadu – kaujas 100. gadadienu.

Lai likums stātos spēkā, tas vēl divos lasījumos jāatbalsta Saeimai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!