Foto: F64

Saeima šodien konceptuāli atbalstīja likumprojektu, kas paredz, ka personas partijām varēs ziedot ne vairāk kā 30% ienākumu.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) piedāvātie grozījumi paredz Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā noteikt, ka fiziskās personas drīkstēs veikt dāvinājumus (ziedojumus), iemaksāt biedru naudas un iestāšanās naudas no saviem ienākumiem, kuru kopējais apmērs nedrīkstēs pārsniegt 30% no iepriekšējā taksācijas gadā šīs personas deklarētajiem ienākumiem.

Daļu no šī priekšlikuma par biedru naudas un iestāšanās naudas apmēra ierobežojumiem varētu iestrādāt citā likumā, kas regulē politisko partiju darbību, iepriekš pieļāva komisijas deputāti.

Izmaiņas nepieciešamas, jo pašlaik partijai var dāvināt visus pēdējos trīs gados gūtos ienākumus. Atbildīgās iestādes pēc tam nevar pārbaudīt, cik patiesi ir šādu ziedotāju apgalvojumi, ka viņi dzīvo no vēl agrākā laikā gūtiem ienākumiem, izriet no KNAB pārstāvju skaidrotā Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā.

Grozījumi arī paredz ļaut lēmumu par valsts budžeta finansējuma izmaksas apturēšanu partijām uz gadu ļaut pieņemt tad, ja no šīs naudas neatbilstoši būs izlietoti vairāk nekā 10%. Pašlaik lēmums par finansējuma apturēšanu uz gadu ir jāpieņem arī tad, ja neatbilstoši izlietoti kaut daži centi no valsts finansējuma, tāpēc nepieciešams noteikt samērīgāku regulējumu, skaidro KNAB pārstāvji. Tagad spēkā esošās sankcijas ir nesamērīgas ar pārkāpuma smagumu, norāda iestādē.

KNAB rosinājums paredz noteikt, ka iestāde lēmumu par valsts budžeta finansējuma izmaksas apturēšanu partijai uz vienu gadu var pieņemt tad, ja no valsts naudas neatbilstoši izlietoti vairāk nekā 10% no pārbaudāmajā gadā kopējā piešķirtā valsts budžeta finansējuma attiecīgai politiskai partijai un lēmums par soda piemērošanu ir stājies spēkā.

Citas KNAB piedāvātās izmaiņas likumā ir saistītas ar jaunās inovatīvās politisko partiju finanšu datu bāzes izveidošanu, kurai būs automātiskās ievadīšanas sistēma. Datu bāzes mērķis ir elektronizēt politisko partiju dokumentu un atskaišu iesniegšanu, kas palīdzēs izmantot politisko partiju iesniegto informāciju par savu finansiālo darbību dažādos griezumos, atvieglos šīs informācijas apstrādes un publicēšanas procesu, skaidro iestādē.

Politiskām partijām vienlaikus līdz ar jaunās datu bāzes ieviešanu tiks samazināts administratīvais logs atskaišu iesniegšanā un politiskās partijas varēs ātrāk saņemt informāciju par ziedojumu neatbilstībām normatīvo aktu prasībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!