Foto: LETA

Saeima ceturtdien pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstīja grozījumus Kārtības rullī, kas nepieciešami saistībā ar parlamenta ģenerālsekretāra amata izveidi.

Saeima šo likumprojektu ceturtdien nodeva izskatīšanai Juridiskajā komisijā, bet pēc tam arī atbalstīja pirmajā lasījumā. Likumprojektu pirmajā lasījumā atbalstīja 46 deputāti - koalīcijas pārstāvji, Aivars Meija (NSL) un Inguna Sudraba (NSL), bet pret bija 30 opozīcijas pārstāvji. Savukārt Arvīds Platpers (NSL) balsojumā atturējās, bet vēl 13 deputāti, tostarp koalīcijas pārstāvji, balsojumā nepiedalījās.

Likumprojektu parlamentā iesniedza vairāki Saeimas Prezidija pārstāvji - Gundars Daudze (ZZS), Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK), Gunārs Kūtris (NSL), Inese Lībiņa-Egnere (V), kā arī deputāts Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK).

Pašlaik Saeimas Kārtības rullis paredz, ka par jautājumiem, kas attiecas uz deputātu funkciju izpildei nepieciešamo atbalstu, atbild parlamenta Kanceleja.

Saeimas administrācijas jaunā koncepcija paredz mainīt līdzšinējo Kancelejas struktūru, cita starpā paredzot arī administrācijas ģenerālsekretāra amata izveidi, skaidro likumprojekta autori. Šo izmaiņu mērķis esot Saeimas un deputātu funkciju izpildei nepieciešamā atbalsta pilnveidošana.

Kā ziņots, Saeimas Prezidijs 10. septembrī apstiprināja jaunu parlamenta administratīvās vadības nolikumu, kas cita starpā paredz Saeimas ģenerālsekretāra amata izveidi, nosakot, ka šī amatpersona nodrošinās parlamenta administratīvo vadību.

Ģenerālsekretāra amatā iecelta Latvijas Institūta vadītāja Karina Pētersone, un plānots, ka viņa darbu šajā amatā sāks šī gada 12. oktobrī, iepriekš informēja Saeimas Preses dienestā.

Saeimas Preses dienestā norāda, ka jaunas štata vietas netiks veidotas un Saeimas administrācijas reorganizācija notiks, izmantojot esošos budžeta resursus. Parlamenta ģenerālsekretāra amats ir lielākajā daļā pasaules parlamentu, tostarp visās Baltijas un Ziemeļvalstu reģiona valstīs. Jaunā koncepcija veidota, ņemot vērā starptautisku parlamentu praksi un pieredzi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!