Saeima ceturtdien noraidīja vairāku "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (TB/LNNK) deputātu iesniegtos grozījumus krimināllikumā, kas paredzēja par pedofiliju sodīt ar ķīmisko kastrāciju.
Deputāti ierosināja likumā papildus patlaban noteiktajam sodam ar brīvības atņemšanu paredzēt iespēju vainīgajam veikt ķīmisko kastrāciju.

Patlaban krimināllikums paredz par vardarbīgu pederastiju, lesbiānismu un citādu dzimumtieksmes apmierināšanu pretdabiskā veidā ar nepilngadīgajiem sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz 12 gadiem. Šāds pats sods paredzēts arī, ja noziegums izdarīts atkārtoti, personu grupā vai arī ja to izdarījusi persona, kas jau agrāk izdarījusi izvarošanu.

Savukārt par vardarbīgu dzimumtieksmes apmierināšanu, ja tā izraisījusi smagas sekas, kā arī ja tā izdarīta ar mazgadīgo, krimināllikums paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz 15 gadiem.

Izmaiņas krimināllikumā paredzēja iespēju par šiem noziegumiem papildus minētajam sodam veikt arī ķīmisko kastrāciju.

Likumprojektu parakstīja TB/LNNK deputāti Juris Vidiņš, Jānis Gailis, Palmira Lāce, Pēteris Tabūns, Aida Prēdele un Roberts Jurdžs.

Vidiņš, aizstāvot likumprojektu, uzsvēra, ka šis soda veids skars tikai dzimumnoziedziniekus recidīvistus. Viņaprāt, šis priekšlikuma ir humāns, jo pasargās bērnus no noziedziniekiem maniakiem.

Oponējot iebildumiem, ka šāds sods būtu cilvēktiesību pārkāpums, Vidiņš pauda, ka jebkurš sods ir cilvēktiesību pārkāpums, bet tādēļ jau nav jāatceļ krimināllikumums.

Deputāts norādīja, ka atsevišķos ASV štatos šāds sods ir paredzēts un par to notiek diskusija arī Itālijas parlamentā.

Sociāldemokrātu deputāts Imants Burvis savukārt izteica izbrīnu, ka šādu priekšlikumu ir ierosinājuši ārsti, jo ķīmiskā kastrācija nozīmē iejaukšanos cilvēka hormonālajās funkcijās. Burvis, runājot par pedofiliju, izteica jautājumu "Vai vainīgs ir muskulis vai smadzenes? Tad jau vajag varbūt kastrēt smadzenes," sacīja deputāts.

Minēto likumprojektu atbalstīja 15 deputāti, pret bija 55, bet atturējās 15.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!