Foto: F64
10.Saeimas vairākums trešdien nobalsoja par Valda Dombrovska ("Vienotība") vadīto jauno valdību, ko veido "Vienotība" un Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) – par bija 63, bet pret - 35 deputāti.

Foto galerija

Par Dombrovska valdību nobalsoja ne tikai "Vienotības" un ZZS deputāti, bet arī opozīcijā atstātās nacionālās apvienības "Visu Latvijai"- TB/LNNK (VL-TB/LNNK) deputāti. Pret bija "Saskaņas centra" un "Par labu Latviju" deputāti, bet SC deputāts Aleksejs Burunovs balsojumā nepiedalījās.

Premjers Dombrovskis pēc balsojuma apliecināja gatavību konstruktīvi sadarboties ar opozīciju un pateicās nacionālajai apvienībai VL-TB/LNNK, kas šajā balsojumā atbalstīja valdību.

Dombrovskis uzsvēra, ka valdība ir gatava strādāt visus četrus Saeimas pilnvaras gadus, un, lai arī mērķis ir ambiciozs, to var īstenot. Viņš apsolīja, ka jau nākamnedēļ valdība sāks strādāt pie nākamā gada valsts budžeta projekta, jo nākamajā trešdienā būs pieejami makroekonomiskie rādītāji par šī gada trešo ceturksni.

Precīzs budžeta konsolidācijas apmērs vēl nav zināms, taču valdība plāno trešdaļu no nepieciešama apjoma panākt ar nodokļu pasākumiem, bet divas trešdaļas, samazinot budžeta izdevumus. Dombrovskis uzsvēra, ka šis modelis paliek kā galvenais uzstādījums, lai arī tas ir svītrots no valdības deklarācijas. Modeļa svītrošanu no deklarācijas viņš skaidroja ar vēlmi atstāt manevra iespējas.

Valsts prezidents Valdis Zatlers otrdien pēc 10.Saeimas pirmās sēdes oficiāli uzaicināja sastādīt valdību Dombrovski, kurš kopš 2009.gada marta jau vadīja Ministru kabinetu. Dombrovskis bija arī vēlēšanās uzvarējušās "Vienotības" premjera kandidāts. Arī ZZS bija iepriekšējās valdības sastāvā.

Dombrovska jaunajā valdībā par septiņām ministrijām atbildēs "Vienotība", bet sešas ministrijas vadīs ZZS pārstāvji. "Vienotība" pārstāvēs Aizsardzības ministrs Artis Pabriks, kurš vienlaikus būs arī Ministru prezidenta biedrs Eiropas Savienības prezidentūras sagatavošanas jautājumos. Ārlietu ministra amatam deleģēts Ģirts Valdis Kristovskis, bet Finanšu ministrijas vadībai – Andris Vilks. Ekonomikas un Iekšlietu ministrijas arī turpmāk vadīs iepriekšējie ministri – attiecīgi Artis Kampars un Linda Mūrniece. Savukārt Tieslietu ministriju vadīs Aigars Štokenbergs, bet Kultūras ministriju – Sarmīte Ēlerte.

ZZS Veselības ministrijas vadību uzticēja SIA "Liepājas reģionālā slimnīca" valdes priekšsēdētājam Jurim Bārdziņam, bet labklājības ministres amatam izvirzīja iepriekšējo ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītāju Ilonu Jurševsku. Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) vadība uzticēta ministrijas parlamentārajam sekretāram Rolandam Brokam, bet Satiksmes ministrijas vadība – līdzšinējam labklājības ministram Uldim Augulim. Apvienoto Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas vadību ZZS jau iepriekš plānoja uzticēt vides ministram Raimondam Vējonim, kā arī ļaut zemkopības ministram Jānim Dūklavam turpināt darbu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!