Foto: Saeimas administrācija
Saeima ceturtdien nenodeva izskatīšanai komisijās Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma grozījumus, kas paredzēja, ka Saeimas deputātu atalgojums 2016. gadā saglabājams pašreizējā līmenī.

"Par" likumprojekta izskatīšanu balsoja 24 deputāti no Nacionālās apvienības (NA), kā arī atsevišķi Latvijas Reģionu apvienības un partijas "No sirds Latvijai" deputāti. Pret bija 12 deputāti, bet 26 tautas kalpi balsojumā atturējās. Savukārt 21 partijas "Saskaņa" pārstāvis un deputāts Veiko Spolītis nebalsoja.

Pret balsoja vairāki partijas "Vienotība" deputāti, deputāts Valters Dambe (ZZS), deputāts Ringolds Balodis (NSL), kā arī Ilmārs Latkovskis (NA). Pārējie "Vienotības" pārstāvji un Zaļo un zemnieku savienības deputāti atturējās.

"Mūsu pirmais un galvenais uzdevums ir rūpēties par mazāk aizsargātajām iedzīvotāju grupām," Saeimas sēdē uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA).

Viņa vērsa uzmanību uz nākamā gada budžetā neatrisinātajiem jautājumiem, tostarp pedagogu algu modeli un lielāku pensiju nodrošināšanu.

"Mēs nedzīvojam ideālā pasaulē un tikai ideālā pasaulē var valdīt vispārēja apmierinātība," sacīja Mūrniece, aicinot deputātus vispirms domāt par citiem un tikai tad – par sevi.

Likumprojektu izstrādāja NA frakcijas deputāti, vēršot uzmanību uz plānotajiem taupības pasākumiem vairākās nozarēs.

"Tā kā vairākās valstij būtiskās nozarēs ar nākamā gada budžeta projektā plānoto finansējumu būs jāievēro taupības pasākumi līdzekļu trūkuma dēļ, kā arī to, ka valstij sakarā ar pieaugušajiem aizsardzības izdevumiem nav izdevies pietiekošā apmērā paaugstināt atalgojumu daudziem no valsts budžeta finansētiem zemu atalgotiem darbiniekiem, deputāti uzskata, ka pareiza rīcība ir atteikties no likumā paredzētā algas pieauguma, tādējādi solidarizējoties ar sabiedrību," skaidroja NA pārstāvji.

"Ja par piedāvātajiem grozījumiem nobalsos Saeimas vairākums, NA piedāvās ietaupītos līdzekļus novirzīt dzimstības veicināšanas pasākumiem," piebilda NA frakcijas vadītājs Raivis Dzintars.

Saskaņā ar Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumu virknei amatpersonu algas tiek automātiski indeksētas, tostarp Ministru prezidentam, valdības ministriem un parlamentārajiem sekretāriem, kā arī Saeimas un pašvaldību deputātiem.

Saeimas deputātu algas piesaistītas aizpagājušā gada vidējai algai valstī, piemērojot tai koeficientu 3,2. Ņemot vērā vidējās algas kāpumu, deputātu algas nākamgad pieaugtu par 157 eiro pirms nodokļu nomaksas.

Saeimas Preses dienestā iepriekš portālam "Delfi" skaidroja, ka deputātu atlīdzības indeksācijai 2016. gadā nepieciešami 314,8 tūkstoši eiro. Tas ietver amatalgas un piemaksas par amatu pildīšanu, valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI), kompensācijas.

Mēneša vidējā darba samaksa Latvijā pēdējos gados ir pieaugusi. 2012. gadā tā bija 685 eiro, 2013. gadā - 716 eiro, bet 2014. gadā - 765 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!