Foto: DELFI
Ar 44 balsīm "par", 48 balsīm "pret" un vienam deputātam atturoties Saeima ceturtdien noraidīja opozīcijas pieprasījumu iekšlietu ministrei Lindai Mūrniecei (JL) demisionēt.

Trīs opozīcijas partijas – Tautas partija, LPP/LC un "Saskaņas centrs" – Mūrnieces demisiju pieprasīja pēc tam, kad policija veica kratīšanu LTV raidījuma "De facto" žurnālistes Ilzes Naglas dzīvoklī. Šo pieprasījumu iniciēja Tautas partija.

Par Mūrnieces demisiju iestājās apvienības "Saskaņas centrs" (SC), Tautas partijas (TP), LPP/LC un "par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) deputāti, bet pret to bija "Vienotība", Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un TB/LNNK. Vienīgi Tautas partijas deputāts Jānis Klaužs pretēji saviem partijas biedriem balsoja nevis par Mūrnieces demisiju, bet atturējās. Balsošanā nepiedalījās divi deputāti – Raimonds Pauls (TP) un Igors Pimenovs (SC).

Vienas no divām partijām, kas pieprasīja Mūrnieces demisiju, - Tautas partija debatēs asi kritizēja Mūrnieces darbu. Deputāte Anta Rugāte norādīja, ka dažādu izmeklēšanas procesu politiska ietekmēšana, kā to rāda "Neo lieta", ir kļuvis par Mūrnieces darba stilu. Sekas šādai rīcībai ir preses brīvības ierobežošana un žurnālista darba aizsardzības apdraudējums. Mūrnieces pašai vajadzētu prasties atkāpties, bet, ja viņa to nedara, tad demisija ir jāierosina, skaidroja Rugāte.

Viņai pievienojās arī Vents Armands Krauklis. Deputāts pauda, ka Mūrniece nesaprot, vai negrib saprast, kas ir politiskā atbildība. Tāpat ir svarīgi saprast, vai pārmērīga spēka lietošana ir Mūrnieces darba stils. Šajā ziņā viņš atgādināja par 2009. gada augustā notikumiem Bauskā, kad ar specvienības palīdzību izklīdināti protestētāji pret slimnīcas slēgšanu. "Šādi ministri ir bīstami sabiedrībai," teica Krauklis.

Taču Mūrniece nepalika atbildi parādā. Viņa atzīmēja, ka Rugāte trešdienas vakarā LTV raidījumā "Kas notiek Latvijā?" ir melojusi sabiedrībai, tādēļ nav tiesīga ko pārmest Mūrniecei. Savukārt TP rosinājumu Mūrniecei atkāpties ministre nosauca par "nelielu, bet histērisku" vēlmi atriebties par viņas rīcību, pārtraucot, pēc viņas ieskaitiem, vairākus šaubīgus agrāk TP vadītajā Veselības ministrijā aizsāktus projektus. "Nekad nebiju domājusi, ka man kā iekšlietu ministrei vajadzēs jums taisnoties par labi padarītu policijas darbu," teica Mūrniece. Viņa pauda, ka vienmēr ir aizstāvējusi sabiedrības intereses un iestājusies par preses brīvību, taču izmeklēšanā vissvarīgākais ir likumā teiktais. Tādējādi viņa noraidīja TP apgalvojumus par mediju ierobežošanu. Ministre arī atgādināja, ka "Neo" bija ieguvis datus, ko var izmantot pret uzņēmējiem savtīgiem nolūkiem.

Jau ziņots, ka par vērienīgu datu noplūdi no VID EDS kļuva zināms februārī - noplūda aptuveni 7,5 miljoni dokumentu ar valsts iestāžu un uzņēmēju finanšu datiem. Virtuālā persona Neo, kas sevi dēvēja par Ceturtās atmodas tautas armijas (4ATA) pārstāvi, ik pa dažām dienām publiskoja šajā datu sistēmā iegūtus algu sarakstus. Par notikušo pirmie ziņoja LTV raidījums "De facto".

Neo skaidroja, ka sistēmu nav "uzlauzis", bet gan izmantojis tajā esošo "drošības caurumu". VID saistībā ar notikušo noplūdi disciplināri sodīja vairākus Informātikas pārvaldes darbiniekus, bet Finanšu ministrija paziņoja, ka sistēma ir uzlabota un iegūt datus no tās vairs nav iespējams.

Video - www.nra.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!