Foto: DELFI

Ar nelielu balsu pārsvaru, Saeima ceturtdien noraidīja Imigrācijas likuma grozījumus, kas paredzēja pagaidām nepārskatīt likumā noteiktos "sliekšņus" termiņuzturēšanās atļauju iegūšanai. Grozījumi, kurus pirms dažām nedēļām bez diskusijām akceptēja valdība, paredzēja likumā noteiktos investīciju sliekšņus vien pārrēķināt eiro.

Asāko sistēmas "uzturēšanās atļauja pret investīcijām" kritiķu – Nacionālās apvienības – Saeimas frakcijas vadītājs Einārs Cilinskis, paužot sava pārstāvētā politiskā spēka iebildumus pret likuma grozījumu nodošanu komisijām uzsvēra, ka likumu tālāk virzīt nebūtu lietderīgi, ņemot vērā, ka šajā sistēmā tomēr ir nepieciešams būtiskas pārmaiņas, kas nav tikai tehniskas, ko nozīmētu pāreja uz eiro.

"Tātad īstenībā šajā likumā būtu jāparedz uzturēšanās atļauju par nekustamā īpašumu izsniegšanas pakāpeniska izbeigšana, iespējams, arī pārskatot citas normas, paredzot, ka šo uzturēšanās atļauju iegūšanas gadījumā ir jābūt kādam ieguldījumam arī valsts budžetā," sacīja Cilinskis.

"Par" Imigrācijas likuma grozījumu nodošanu komisijām ceturtdien nobalsoja 34 Saeimas deputāti. Arī "pret" nodošanu komisijām nobalsoja 34 deputāti, bet četri parlamentārieši balsojumā atturējās.

Saeimas Juridiskajā birojā portālam "Delfi" sacīja, ka šis deputātu lēmums nekādi neatceļ termiņžuturēšanās atļauju iegūšanu pret tādām investīcijām kā likumā noteikts. Ja likumā nebūs noteikti sliekšņi eiro valūtā, darbosies ES regula par automātisku valūtas konvertēšanu.

"Delfi" jau ziņoja, ka valdības sēdē, kurā tika lemts par likumā noteikto investīciju "sliekšņu" noteikšanu eiro, neviens no Nacionālās apvienības ministriem pret to neiebilda.

Likumā bija plānots noteikt, ka no 2014. gada 1. janvāra, termiņuzturēšanās atļaujas Latvijā varēs iegūt tie trešo valstu pilsoņi un viņu ģimenes locekļi, kas Rīgā vai kādā no lielajām pilsētām iegādājušies vienu vai vairākus nekustamos īpašumus, kuru kopējā vērtība ir vismaz 142 300 eiro.

Tāpat atļaujas varētu pieprasīt arī tie trešo valstu pilsoņi, kuri ārpus Rīgas plānošanas reģiona vai republikas pilsētām iegādājušies nekustamos īpašumus par vismaz 71 150 eiro vērtībā.

Līdzīgi kā līdz šim, uz termiņuzturēšanās atļaujām varētu pretendēt arī investori, kas ieguldījuši savus līdzekļus Latvijā esošās kapitālsabiedrībās, kuras nodarbina vismaz 50 darbiniekus un nodokļos gada laikā samaksā vismaz 28 460 eiro.

Lai pretendētu uz uzturēšanās atļauju, šādās kapitālsabiedrībās potenciālajam termiņuzturēšanās atļaujas ieguvējam būtu jāiegulda vismaz 35 580 eiro.

Tāpat tiesības pieprasīt un saņemt termiņuzturēšanās atļaujas dzīvošanai Latvijā bija plānots saglabāt arī tiem trešo valstu pilsoņiem, kuri Latvijā reģistrētu kredītiestāžu subordinētajā kapitālā ieguldījuši vismaz 142 300 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!