Foto: Saeimas administrācija
Otrdien Saeimā norisinās konference, kas veltīta starptautiskās prakses un Latvijas situācijas analīzei, kā arī pieredzes apmaiņai par alkohola pieejamības mazināšanu un sabiedrības veselības uzlabošanu, portālu "Delfi" informē tās iniciators, deputāts Imants Parādnieks (NA). Pasākumu tiešraidē var vērot arī portālā "Delfi".

"Latvija nav pirmā valsts pasaulē, kur secināts, ka alkohols atstāj ilgtermiņa pēdas sabiedrības veselībā, tas ir salīdzinoši biežs invaliditātes un nāves cēlonis un alkoholisma seku novēršana palielina valsts sociālās izmaksas uz citu nodokļu maksātāju rēķina," iepriekš uzsvēra Parādnieks.

Konferences mērķis ir izzināt citu valstu praksi alkohola patēriņa mazināšanā, izprast dažādu pasākumu sociālo un ekonomisko ietekmi, lai varētu izstrādāt efektīvu ilggadēju alkohola akcīzes nodokļa izmaiņu politiku.

Cīnoties ar "zaļo pūķi", konferencē tās dalībnieki analizēs risinājumus alkohola patēriņa mazināšanai Latvijā. Savukārt ekonomiskos un sociālos ieguvumus, paaugstinot alkohola akcīzes nodokli, skaidros viens no vadošajiem alkohola politikas ekspertiem Eiropā - Dr.Jirgens Rēms.

Tā kā Igaunija jau kopš 2012.gada ir sākusi īstenot ilggadēju alkohola akcīzes nodokļa paaugstināšanas programmu, par to pieredzē dalīsies Igaunijas Ekonomisko pētījumu institūta pārstāve Marje Josinga. Tikmēr Lietuvas Veselības pētījumu institūta pārstāvis Mindaugs Štelemēks prezentēs uz pierādījumiem balstītu alkohola kontroles politiku un alkohola kaitējumu mazināšanas pieredzi Lietuvā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!