Foto: Aizsardzības ministrija
Saeima ceturtdien līdz nākamā gada 13.oktobrim pagarināja termiņu Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīru dalībai NATO vadītajā operācijā Afganistānā Starptautisko drošības atbalsta spēku (ISAF) sastāvā.

Par to nobalsoja 64 deputāti no plaša partiju spektra, bet pret bija 16 deputāti - no PCTVL un "Saskaņas centra" (SC), kā arī Jānis Dukšinskis no LPP/LC. Vairāki deputāti no SC balsojumā nepiedalījās, arī frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs. Tāpat rīkojās četri LPP/LC deputāti – Vitālijs Aizbalts, Ainars Baštiks, Inta Feldmane un Anatolijs Mackevičs, Igors Aleksandrovs no "Jaunā laika" un Imants Kalniņš (ZZS).

No Saeimas tribīnes atbalstīt lēmumprojektu par termiņa pagarināšanu aicināja aizsardzības ministrs Imants Lieģis (PS).

Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš (LPP/LC) gan aicināja izsludināt pārtraukumu, lai deputāti varētu saņemt vismaz neoficiālu tulkojumu ANO Drošības padomes trešdien pieņemtajai rezolūcijai, jo lēmumprojektam pievienota tikai versija angļu valodā.

Savukārt Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vadītājs Juris Dalbiņš (TP) komisijas vārdā aicināja lēmumprojektu atbalstīt.

Jau ziņots, ka ANO Drošības padome Ņujorkā trešdien uz gadu pagarināja NATO vadīto starptautisko spēku ISAF mandātu Afganistānā. Rezolūcija par mandāta pagarināšanu līdz nākamā gada 13.oktobrim tika pieņemta vienbalsīgi.

Rezolūcijā arī paustas "nopietnas bažas par drošības situāciju Afganistānā, īpaši par pieaugošajām vardarbīgajām un teroristiskajām aktivitātēm, ko veic "Taleban", "Al Qaeda" citi nelegālie bruņotie grupējumi un noziedznieki".

Rezolūcija aicina "visas Afganistānas partijas un grupējumus konstruktīvi iesaistīties miermīlīgā politiskā dialogā" un pauž atbalstu Afganistānas valdības vadītajam miera procesam, kura nolūks ir atkal iekļaut sabiedrībā tos talibus, kuri vēlas nolikt ieročus un atzīst valsts valdību.

ISAF tika izveidots 2001.gada decembrī pēc tam, kad pēc 2001.gada 11.septembra terora aktiem ar ASV militāro atbalstu Afganistānā tika gāzts talibu režīms. Pašlaik ISF personālsastāvs ir aptuveni 120 000 cilvēku, tostarp 78 000 no ASV.

Savukārt Latvijas valdība jau otrdien vienbalsīgi pagarināja Latvijas karavīru līdzdalību NATO ISAF operācijā Afganistānā uz vēl vienu gadu.

Arī nākamajā gadā Afganistānā dienēs tikpat daudz Latvijas karavīru, cik šogad - 175. Tam būs nepieciešams valsts budžeta finansējums 12,1 miljona latu apmērā, kas jau ir ierēķināts nākamā gada budžeta tēriņos.

Pašlaik Afganistānā dien 175 Latvijas karavīri. Lielākā kontingenta daļa dien Norvēģijas vadītajā Provinču atjaunošanas vienībā Meimenā. Savukārt otrā skaitliski lielākā Latvijas kontingenta daļa atrodas Kunāras provincē, kur izvietota ASV – Latvijas kopīgā operacionālās sadarbības padomnieku grupa.

Līdz šim operācijā Afganistānā dzīvību zaudējuši četri Latvijas karavīri, bet vēl vairāki guvuši dažādus ievainojumus. 2009.gada 5.augustā Vācijas Bruņoto spēku hospitālī Koblencā pēc 25.jūlija kaujas ar nemierniekiem Afganistānā mira kaprālis Dāvis Baltābols. 2009.gada 1.maijā nemiernieku uzbrukumā Afganistānā, Kunāras provincē, krita seržants Voldemārs Anševics un dižkareivis Andrejs Merkuševs, bet 2008.gada 11.augustā mīnas sprādzienā Afganistānā krita dižkareivis Edgars Ozoliņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!