Foto: LETA
Saeimas deputātu vairākums ceturtdien ārkārtas sēdē tieslietu ministra amatā ievēlēja Nacionālās apvienības izvirzīto juristu Jāni Bordānu.

Par to balsoja 59 deputāti, pret bija 19, bet atturējās – viens tautas kalps. Par balsoja "Vienotības", Reformu partijas, Nacionālās apvienības, Zaļo un zemnieku savienības frakciju un neatkarīgie deputāti, bet pret bija "Saskaņas centra" frakcijas deputāti. Balsojumā atturējās deputāts Kārlis Seržants no ZZS.

Pirms balsojuma premjers Valdis Dombrovskis (V) teica, ka Bordānam ir gan parlamenta, gan valdības darba pieredze, kas ir būtiska tieslietu ministra darbā. Tāpat viņš kā advokāts labi pārzina tieslietu jomu, tāpēc ir atbalstāma viņa ievēlēšana šajā amatā.

Kā būtiskāko Bordāna darbu tieslietu ministra amatā Dombrovskis nosauca tiesu sistēmas stiprināšanu, nodrošinot ātrākus un paredzamākus tiesu procesus. Līdz šim par gariem un neprognozējamiem tiesvedības procesiem dzirdēti daudzi iebildumi, tostarp no ārvalstu investoru puses, kas uzskatāms par kavēkli valsts ekonomikas izaugsmei, uzsvēra premjers.

Nacionālā apvienība līdzšinējo Tieslietu ministrijas parlamentāro sekretāru Bordānu tieslietu ministra amatam izvirzīja pēc tam, kad demisionēja iepriekšējais tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš. Viņš toreiz šo soli pamatoja ar to, ka viņam un premjeram Valdim Dombrovskim (V) esot pārāk atšķirīgi viedokļi par ebreju kopienu īpašumu kompensācijas jautājumu.

Tāpat Bērziņš toreiz arī norādīja, ka koalīcijas partneri neņem vērā nacionālās apvienības likumdošanas iniciatīvas. Nākamajā nedēļā pēc Bērziņa demisijas "Vienotība" un Nacionālā apvienība izrunāja nesaskaņas koalīcijā un jautājumus, kuros redzējumi atšķiras un koalīcija turpina darbu esošajā sastāvā.

Bordāna vietā Tieslietu ministrijas parlamentārā sekretāra amatā izvirzīts advokāts Aigars Lūsis.

Bordāns jau iepriekš, veidojot Dombrovska trešo valdību pēc Saeimas ārkārtas vēlēšanām, minēts kā iespējamais kandidāts uz tieslietu ministra amatu.

Advokāts Jānis Bordāns, kurš 2011.gada vasarā pameta "Vienotību", iepriekš bijis Dombrovska padomnieks tieslietu jautājumos, kā arī premjera parlamentārais sekretārs laikā, kad tieslietu ministra posteni pameta Mareks Segliņš (Tautas partija) un ilgu laiku nevarēja atrast tieslietu ministru.

Bordāns beidzis Latvijas Universitātes Juridisko fakultāti. Papildus studijām viņš mācījies Londonas Universitātes Komerctiesību studiju centrā. Viņš bijis Saeimas deputāts, strādājis prokuratūrā.

Savukārt Aigars Lūsis ir zvērināts advokāts un maksātnespējas procesa administrators. Viņš startēja pēdējās Saeimas vēlēšanās no Nacionālās apvienības saraksta, taču parlamentā neiekļuva.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!