Foto: Reuters/Scanpix
Pēdējā 12. Saeimas sēdē pirms vēlēšanām deputāti lēmuši komisijām izskatīšanai nodot likumprojektus, kas paredz ieviest dzērienu iepakojuma depozīta sistēmu Latvijā.

Veikt grozījumus likumos ierosinājuši Nacionālās apvienības (NA) deputāti: Einārs Cilinskis, Romāns Naudiņš, Jānis Dombrava, kā arī NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars un Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.

"Latvijā pastāv augsts atbalsta līmenis depozīta sistēmas ieviešanai. Mēs nevaram visu laiku piedalīties talkās, šis ir kardināls risinājums," pauž Saeimas deputāts Cilinskis.

""Saskaņas" frakcija atbalsta likumprojektu. Latvijā 79% atkritumu tiek apglabāti poligonos. Šāda sistēma neatbilst Eiropas standartiem. Šobrīd Rīgā atkritumu šķirošana netiek attīstīta. Mums ir lielas problēmas ar atkritumiem apkārtējā vidē. Šo likumprojektu pieņemšana padarīs Latviju tīrāku," Saeimas sēdē uzsver Andrejs Judins (V).

Iesniegto likumprojektu anotācijās skaidrots, ka iepakojuma depozīta sistēma paredz iespēju iedzīvotājiem atgūt samaksāto depozīta maksu par iepakojumu, nododot izmantoto dzēriena iepakojumu taras pieņemšanas automātā vai punktā.

Depozīta sistēmas ieviešanas ieguvumi ietver atkritumu šķirošanas veicināšanu mājsaimniecībās, sniedzot iedzīvotājiem viegli pieejamu un saprotamu atkritumu šķirošanas iespēju. Depozīta sistēma veicina iepakojumu nodošanu otrreizējai pārstrādei, samazinot PET pudeļu, stikla un skārda iepakojumu nonākšanu poligonos, kā arī apkārtējā vidē, skaidro likumprojektu autori.

Grozījumi paredz noteikt depozīta sistēmas ieviešanas un darbības pamatprincipus. Tāpat tie paredz, ka valstī darbosies vienota dzērienu iepakojuma depozītu sistēma, ko piemēros depozīta sistēmas operators. Šo operatoru veidos dzērienu ražotāju un tirgotāju asociācijas.

Likumprojektu iesniedzēji skaidro, ka jaunajam regulējumam būs pozitīva ietekme uz vidi, samazinot vides piegružojumu mežos, ceļmalās un citās vietās. Tāpat, attīstoties vienreiz lietojamā iepakojuma sistēmas pieņemšanai, prognozējama arī jaunu darba vietu izveide.

Likumprojekti "Grozījumi Iepakojuma likumā" un "Grozījumi Dabas aizsardzības likumā" Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) tika sagatavoti jau 2017. gada 28. decembrī.

Saskaņošanas process tika organizēts atbilstoši Koalīcijas sadarbības padomē nolemtajam, un šā gada 9. aprīlī VARAM abus precizētos likumprojektus iesniedza Valsts kancelejā. Savukārt 19. aprīlī saņemta Ministru prezidenta rezolūcija par likumprojektu saskaņošanu ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru un Latvijas Tirgotāju asociāciju.

Šā gada 4. jūlijā atkārtoti precizētie likumprojekti tika iesniegti izskatīšanai Ministru kabinetā, taču līdz šim to tālāka virzība valdībā nenotika. Tādēļ NA deputāti šos likumprojektus iesnieguši kā deputātu iniciatīvu.

"Depozīta sistēma ļaus būtiski samazināt mežu, ceļmalu un pilsētu teritoriju piesārņojumu ar tukšām pudelēm un bundžām. Ir labi, ka mēs katru gadu sakārtojam Latviju lielajās talkās, bet problēmai nepieciešami kardināli risinājumi, šis būs viens no tiem," iepriekš skaidroja viens no likumprojektu iesniedzējiem, Saeimas deputāts Cilinskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!