Foto: Itar-Tass/Scanpix
Saeima ceturtdien nodeva komisijām sešu "Vienotības" deputātu, kas darbojušies arī kā pasniedzēji, rosinātos grozījumus Fizisko personu datu aizsardzības likumā, kas paredz neattiecināt likumu uz skolēnu un studentu sekmju novērtējuma apstrādi, kuru veic visās izglītības pakāpēs.

Grozījumus iesniedza "Vienotības" frakcijas pārstāvji Ilma Čepāne, Ina Druviete, Janīna Kursīte-Pakule, Andris Buiķis, Rasma Kārkliņa un Andrejs Judins, un Saeima piekrita tos nodot komisijām bez balsojuma.

Anotācijā iesniedzēji skaidro, ka šobrīd saskaņā ar likumu personas dati ir jebkāda informācija, kas attiecas uz identificētu vai identificējamu fizisko personu, un likums neattiecas vienīgi uz personas datu apstrādi, ko fiziskās personas veic personiskām vai mājas un ģimenes vajadzībām. "Tādējādi saskaņā ar spēkā esošo tiesisko regulējumu faktiski visi dati, kas attiecas uz personu, ir aizsargājami kā personas dati," norādīts anotācijā.

Autori uzskata, ka šāds nesamērīgi plašs personas datu jēdziens praksē aptver arī studentu atzīmes un to apstrādi augstskolu studiju procesā: augstskolās studentu atzīmju publiska atklāšana studiju procesa ietvaros, piemēram, pārbaudījumu analizēšana, nolasīšana vai to publiska izvietošana pie katedras ziņojumu dēļa kopā ar studenta vārdu un uzvārdu, tiek uzskatīta par personas datu aizsardzības un tādējādi arī personas privātās dzīves neaizskaramības pārkāpumu.

"Šāda izpratne par studentu atzīmju statusu neveicina atklātību studiju procesā un studentu zināšanu novērtēšanā, kā arī nesekmē studentu savstarpējo konkurenci. Tieši otrādi, atzīmju kvalificēšana par personas datiem nereti rada absurdas situācijas, kad students pat draud mācībspēkiem ar tiesvedību, ja cita studenta klātbūtnē ir publiskota viņa atzīme. Teorētiski nav izslēdzams, ka Latvijā šāda izpratne par atzīmēm kādā brīdī tiek nostiprināta un praktizēta arī vidējās un profesionālās izglītības mācību iestādēs," klāsta "Vienotības" pārstāvji.

Autori izpētījuši, ka, piemēram, Igaunijā studentu un skolēnu atzīmes netiek uzskatītas par personas datiem un netiek aizsargātas ar Personas datu aizsardzības likumu. Kaimiņvalsts Izglītības ministrijas speciālisti apstiprinājuši, ka Igaunijā studentu sekmju novērtējums studiju procesa ietvaros drīkst brīvi tikt publiskots kopā ar studenta vārdu un uzvārdu, jo likumā ietvertais jēdziens "personas dati" neaptver studentu sekmes.

Anotācijā norādīts, ka grozījumu mērķis ir veicināt caurskatāmību un atklātību skolēnu un studentu sekmju novērtēšanā mācību procesa ietvaros, šādi veicinot arī skolēnu un studējošo uzticību mācībspēkiem. "Atklātība veicinās veselīgu konkurenci studējošo starpā, sekmēs sacensības garu, tādējādi uzlabojot vispārējo sekmības līmeni," uzskata iesniedzēji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!