Foto: RIA Novosti/Scanpix

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvaldes vadītājs Edijs Ceipe par lielāko panākumu, kas pērn gūts cīņā ar kontrabandu, uzskata to, ka izdevies aizturētēt vairākus kriminālos grupējumus. Organizēto grupu sagraušanu par svarīgu aspektu cīņā ar nelegālo akcīzes preču tirgu atzīst arī Saeimas deputāti.

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Ainārs Latkovskis (V) trešdien komisijas sēdē atzina, ka daudz svarīgāka par uzietajiem konteineriem ar akcīzes precēm, ir cilvēku, kuri šīs nelikumīgās darbības organizē, aizturēšana.

Ceipe, atskaitoties par 2013.gadā paveikto, pastāstīja, ka pērn aizturētas deviņas organizētas grupas, piecas no tām darbojušās tieši akcizēto preču nelegālās aprites jomā. Piemēram, pērn jūnijā VID aizturēja organizētu cigarešu kontrabandas grupu, kurā darbojās astoņi cilvēki, trīs no tiem bija bijušie policisti. Vēl aizturēta kāda sešu cilvēku grupa, kura organizēja cigarešu kontrabandu no Krievijas un Baltkrievijas, smēķus paslēpjot vilcienu vagonos un aprīkojot ar GPS raidītājiem.

Runājot par cigarešu kontrabandu, Ceipe atzina, ka pieaug no Baltkrievijas ievesto cigarešu skaits. Baltkrievijas cigaretes nu ir problēma arī Krievijā, atzina kontrabandas apkarotājs. Pērn 91% no kopējā atklātā nelegāli ieverso tabakas izstrādājumu apjoma bija tieši Baltkrievijas prece. Tas skaidrojams ar cenu atšķirību - Krievijā cigaretes maksā, aptuveni, 0,71 eiro un Latvijā 2,25 eiro par paciņu, bet Baltkrievijā cigaretes maksā apmēram 0,56 eiro par paciņu.

Latvijā nelegālās cigaretes pērn ievestas pa dzelzceļu, slēpjot tās dažādās kravas, piemēram, oglēs vai kokmateriālos. Ceipe atzina, ka kontrabandas apkarotājus ir nepieciešams stiprināt ar tehniskiem līdzekļiem, jo kontrabandisti kļūst arvien rafinētāki, pielietojot modernas tehnoloģijas savu noziedzīgo ieceru īstenošanā. Tikmēr muitnieki, lai atrastu zem vilcienu vagoniem piestiprinātas cigarešu paciņas, pielieto primitīvas metodes – apguļas pie sliedēm un ar lukturīti spīdina zem katra piebraucošā vagona.

Dzelzceļa robežstacijās Indrā, Kārsavā un Zilupē esošā dzelzceļa infrastruktūra ir neatbilstoša, lai realizētu atbilstošus muitas kontroles pasākumus. Ceipe deputātiem norādīja, ka likumpārkāpēji to zina un izmanto šos ceļus kontrabandai. Nepieciešams gan muitas štata palielinājums, kā arī atalgojuma celšana.

Tendences liecina, ka noziedznieki, saprotot likumsargu arvien lielāko aktivitāti kontrabandas apkarošanā, cigaretes Latvijā ieved biežāk, bet mazākos apmēros. Ceipe deputātiem skaidroja, ka šāda taktika tiekot pielietota, lai samazinātu zaudējumus, kas rodas, kad kravu pārķer likumsargi. "[Noziedznieki] strādā regulāri, rok mazākām partijām. Strādā biežāk, ar mazāku risku zaudēt, bet sūtījumi ir pietiekami regulāri," komisijas sēdē atzina Ceipe.

Kopumā VID, Valsts policija un Valsts robežsardze pērn izņēmuši 83,94 miljonus cigarešu, bet gadu agrāk - 126 miljonus cigarešu. 66% cigarešu izņemts uz robežas. Valsts budžetam novērstais kaitējums cigarešu nelikumīgas aprites apkarošanā ir 12,48 miljoni eiro.

Ceipe pauda, ka svarīga loma kontrabandas apkarošanā ir sabiedrības attieksmei. Muitnieks atzina, ka sabiedrībā joprojām valda nesodāmības sajūta, ko pastiprina ilgstošie tiesvedību procesi.

Ceipe uz komisijas sēdi bija atnesis dažas paciņas pērn izņemto kontrabandas cigarešu, kuras nodemonstrēja deputātiem. Saeimas komisijas deputāti ar interesi aplūkoja arī vienu no koka gabaliem, kuram vidū bija tukšums cigarešu paciņu pārvešanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!