Foto: LETA
Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisija uz sarunu par integrācijas politikas īstenošanas koordinēšanu aicinās Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu (V) vai viņas deleģētu pārstāvi, kā arī Kultūras ministrijas (KM) un Pārresoru koordinācijas centra (PKC) pārstāvjus, sacīja komisijas priekšsēdētājs Ilmārs Latkovskis (VL-TB/LNNK).

Taujāts par kultūras ministres Daces Melbārdes (VL-TB/LNNK) trešdien komisijā minēto iespēju veidot vienu institūciju, kas dotu uzdevumus integrācijas procesā iesaistītajām iestādēm, Latkovskis norādīja, ka jauna institūcija nebūtu jāveido. Integrācijas politikas koordinēšanu varētu uzticēt dažiem cilvēkiem, piemēram, no premjerministres biroja.

"Vajag divus, trīs atbildīgos cilvēkus, kas ikdienā pārbauda to "drēbi" un pārzina spēles laukumu," norādīja komisijas priekšsēdētājs.

Komisijas sēdē izvērtās diskusijas, vai būtu prātīgi šajā jautājumā iesaistīt Ministru prezidenti viņas aizņemtības dēļ. KM parlamentārais sekretārs Einārs Cilinskis (VL-TB/LNNK) norādīja uz nesekmīgo pieredzi, kad starpministriju jautājumus cenšas risināt ar premjerministra starpniecību. Valdības vadītāju aizņemtības dēļ tāpat galvenais darbs jāveic ministrijām, tāpēc politiķis rosināja risinājuma rašanā iesaistīt PKC.

Sēdē arī tika apspriesta "Nacionālais integrācijas centra" (NIC) nākotne. Vienā no iepriekšējām sēdēm KM Sabiedrības integrācijas departamenta direktore Solvita Vēvere norādīja, ka NIC darbojas kā ES līdzfinansēts projekts, kura īstenošana beigsies šī gada vidū, taču nepieciešamības gadījumā to var pārveidot par iestādi KM paspārnē.

Tikmēr Melbārde trešdien norādīja, ka NIC finansējumu un pienākumus nākotnē vajadzētu uzticēt nevalstiskajām organizācijām. NIC pienākumos ietilpst arī latviešu valodas mācību organizēšana trešo valstu piederīgajiem.

Jau vēstīts, ka KM patlaban nav tiesību citām ministrijām noteikt uzdevumus integrācijas jomā un KM var tikai paust lūgumus. Līdz ar to integrācijas politikas īstenošana ir atkarīga no tā, cik lielu prioritāti ministrijas dod integrācijai. Ministriju reālās prioritātes parādās, plānojot budžetu, komisijā norādīja Melbārde.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!