Foto: DELFI
Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija šodien atbalstīja priekšlikumu grozījumiem Alkoholisko dzērienu aprites likumā, paredzot atteikties no normas par obligāto videonovērošanu alkohola mazumtirdzniecības vietās.

Komisija vienojās izslēgt no likuma normu, kas paredz alkoholisko dzērienu tirdzniecības zāles pašapkalpošanās zonā un pircēju individuālās apkalpošanas vietā nodrošināt nepārtraukto videonovērošanu, kā arī ieraksta saglabāšanu vismaz septiņas dienas.

Gan nozares pārstāvji, gan Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) pārstāvji norādīja, ka šī prasība ir papildu slogs mazajām tirdzniecības vietām. LTRK pārstāvis Jānis Butkevičs pauda - lai noķertu dažus blēžus, papildu slogs uzlikts visiem. Viņš piebilda, ka ir arī citi veidi, lai sasniegtu mērķi, piemēram, kontrolpirkumi ar slēptām kamerām.

Tikmēr Valsts policijas pārstāvji skaidroja, ka videonovērošanai ir preventīvs mērķis, tā samazina rupjo pārkāpumu iespējamību. Savukārt, ja šāds pārkāpums izdarīts, videoarhīvi to palīdzot atklāt.

Uzklausot dažādus argumentus, komisija tomēr nolēma izslēgt šo normu no likuma. Komisija šodien vērtēja priekšlikumus šim likumprojektam pirms otrā, galīgā, lasījuma.

Kā ziņots, patlaban Alkoholisko dzērienu aprites likumā noteikts, ka alkoholisko dzērienu tirdzniecības zāles pašapkalpošanās zonā un pircēju individuālās apkalpošanas vietā nodrošināma nepārtraukta videonovērošana, videoieraksta veikšana reālā laika režīmā un tā saglabāšana vismaz septiņas dienas pēc ierakstīšanas. Šī norma stājusies spēkā no pagājušā gada 1.janvāra.

Prasība par videonovērošanu likumā tika iekļauta ar mērķi novērst situācijas, kad alkoholiskie dzērieni ir viegli pieejami jebkuram veikala apmeklētājam, arī nepilngadīgām personām un jauniešiem. Sākotnēji tika izvirzīts priekšlikums, kurā noteikts alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecības aizliegums tikai lielveikalos, ja alkoholiskie dzērieni nav izvietoti atsevišķi norobežotā nodaļā, kas aprīkota ar videonovērošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!