Foto: LETA
Saeimas Sociālo un darba lietu komisija atsāks skatīt iepriekš plašu rezonansi guvušos grozījumus Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā, liecina Saeimas mājaslapā publicētā informācija.

Pērnā gada vasarā Saeima nolēma pārskatīt strīdīgos ierobežojumus olšūnu ziedošanai. Seksuālās un reproduktīvās veselības likuma grozījumi paredz atcelt aizliegumu Latvijā importēt un eksportēt donoru dzimumšūnas, kā arī to, ka dzimumšūnas varēs ziedot tikai dzemdējusi sieviete vecumā no 18 līdz 35 gadiem.

Labklājības ministrija un Veselības ministrija (VM) pērn jūnija beigās rosināja atteikties no ieceres liegt olšūnu ziedošanu nedzemdējušām sievietēm, taču divos lasījumos atbalstītais likumprojekts pēc tā izbrāķēšanas vasarā nav virzīts skatīšanai trešajā lasījumā. Pret ierobežojumiem toreiz notika vismaz divi iedzīvotāju protesti.

Kā liecina Saeimas mājaslapā publicētā informācija, trešdien, 1. martā, Saeimas Sociālo un darba lietu komisija atsāks skatīt grozījumus.

Uz komisijas sēdi aicināti VM un Saeimas Juridiskā biroja pārstāvji.

Ziņots, ka pašlaik Seksuālās un reproduktīvās veselības likums paredz, ka par olšūnu donori var kļūt sieviete vecumā no 18 līdz 35 gadiem, taču iepriekš divos lasījumos atbalstītie grozījumi paredz, ka ziedot olšūnas varēs tikai dzemdējušas sievietes.

Vienlaikus grozījumi paredz, ka donora dzimumšūnas importēt un eksportēt varēs medicīniskās apaugļošanas mērķim.

Vairāk par likumprojektu var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!