Foto: LETA
Saruna par valsts dotētu bērnu ēdināšanu izglītības iestādēs šorīt Saeimas Pieprasījumu komisijas sēdē pārvērtās diskusijā par nepieciešamību ministriem regulāri atskaitīties parlamenta deputātu priekšā.

Saeimas Pieprasījumu komisijā šodien tika plānots izskatīt partijas "No sirds Latvijai" (NSL) Saeimas frakcijas pieprasījumu Ministru prezidentam Mārim Kučinskim (ZZS) skaidrot situāciju saistībā ar bērnu ēdināšanu izglītības iestādēs. Frakcijas vadītāja Inguna Sudraba uzsvēra, ka viņa vēlas, lai atbild Kučinskis, kurš savukārt šo pienākumu bija deleģējis izglītības un zinātnes ministram Kārlim Šadurskim (V).

"Mūsu pieprasījums bija adresēts Ministru prezidentam. Sākotnēji uzdevām jautājumus izglītības ministram, bet, saņemot atbildes, kas ne īpaši apmierināja, mūs interesēja tieši premjerministra viedoklis, lai arī kā tiktu vērtēts IZM darbs. Bet mēs atkal saņēmām IZM atbildi," stāstīja Sudraba.

"Mūsu interese ir saņemt tieši Ministru prezidenta atbildi, nevis ceturto reizi Šadurska atbildi par to, kā viņš vērtē savas ministrijas darbu," piebilda deputāte.

Šadurskis skaidroja, ka viņš pilda Ministru prezidenta rezolūcijas, savukārt "savdabīgais riņķa dancis" veidojies, NSL vairākas reizes pieprasot mutiskas atbildes, bet negribot tās uzklausīt. Ministrs sacīja, ka tikai vienā no vairākām reizēm viņš nav varējis klātienē atbildēt uz jautājumiem objektīvu iemeslu dēļ.

Sudraba uzsvēra, ka, iespējams, ministram neesot pieejama pareiza informācija, jo frakcija jau sākotnēji nav vēlējusies uzklausīt Šadurski.

Saeimas deputāts Jānis Ādamsons (S) uzsvēra, ka ministriem kā darba ņēmējiem ir jāatbild uz savu darba devēju - Saeimas deputātu - pieprasījumiem. Tam turklāt būtu jānotiek pēc pirmā pieprasījuma, piekodināja Ādamsons, uzsverot, ka privātajā sektorā tas nav iedomājami, ja darba ņēmējs nekomunicē ar darba devēju.

Komisijas vadītājs Augusts Brigmanis (ZZS) gan steidza papildināt, ka, viņaprāt, darba devējs šajā situācijā ir tauta.

Šadurskis piekrita, ka "nenoliedzami valdībai darba devējs ir parlaments", taču viņš piekodināja, ka kopējā valsts pārvaldības kvalitāte uzlabotos, ja abu attiecības būtu koleģiālas un savstarpēji izprotošas.

Saeimas deputāts Ivans Ribakovs atgādināja Somijas praksi, kur ministriem katru nedēļu bez sagatavošanās jāatbild deputātiem uz visiem jautājumiem. Šadurskis sacīja, ka, ja deputāti grozīs Saeimas Kārtības rulli, viņš "kā likuma paklausīgs pilsonis" pildīs likumu un atskaitīsies "ar vai bez sagatavošanās".

Ādamsons pārmeta Šadurskim, ka ministrs, ilgstoši būdams arī Saeimas deputāts, līdz šim nav virzījis šādas pārmaiņas.

Diskusijas gaitā deputātu vairākums nobalsoja pret NSL pieprasījumu, taču tas neapstādināja sarunu par nepieciešamību ministriem atskaitīties deputātu priekšā. Taču, nenonākot pie kopsaucēja, sēde tika slēgta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!