Foto: F64

Saeimas Juridiskā komisija trešdien galīgajam lasījumam gatavos grozījumus likumprojektos par deputātu administratīvās imunitātes atcelšanu, liecina parlamenta darba kārtība.

Izmaiņas Satversmē un Saeimas kārtības rullī atceltu līdz šim noteikto Saeimas deputāta neaizskaramību par administratīviem pārkāpumiem, pirms pozitīva balsojuma Saeimā.

Satversmes 30.pants nosaka, ka pret Saeimas locekli nevar uzsākt kriminālvajāšanu vai uzlikt viņam administratīvu sodu bez Saeimas piekrišanas. Grozījumi paredz šo pantu izteikt redakcijā: "Pret Saeimas locekli nevar uzsākt kriminālvajāšanu bez Saeimas piekrišanas."

Grozījumus rosināja opozīcijas deputāti.

Kā pausts likumprojekta anotācijā, nepieciešamību atcelt Saeimas deputātu administratīvo imunitāti ir uzsvērusi Starpvalstu pretkorpucijas organizācija GRECO, imunitātes jautājums Satversmē neesot mainīts jau kopš 1922.gada, un mūsdienās administratīvās imunitātes privilēģija ir pārlieku plaša un bezjēdzīga, tā tika ieviesta, lai netraucētu parlamenta funkcionēšanu un pasargātu deputātus no politiski motivētām apsūdzībām. Atsakoties no deputātu administratīvās imunitātes, tiktu veicināta sabiedrības uzticēšanās parlamentam, pauduši likumprojekta virzītāji.

Grozījumi neparedz mainīt Saeimas deputātu imunitāti Krimināllikuma ietvaros - lai sāktu kriminālvajāšanu pret deputātu būs jāprasa Saeimas piekrišana.

Deputāti iepriekš pirmajos divos lasījumos izmaiņas ir atbalstījuši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!