Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija otrdien noraidīja Valsts cilvēktiesību biroja (VCB) sagatavoto likumprojektu, kas paredz viena dzimuma personu partnerattiecību reģistrāciju.
BNS jau ziņoja, ka komisija iepriekš saņēma atzinumus no vairākām ministrijām, kuros izteikti iebildumi pret geju un lesbiešu attiecību reģistrāciju.

Negatīvus atzinumus par iesniegto likumprojektu ir sniegušas Labklājības, Izglītības un zinātnes, kā arī Iekšlietu ministrijas. Tieslietu ministrija uzskata, ka viskompetentāko atbildi šajā jautājumā var sniegt Satversmes tiesa, un iesaka izvērtēt iespēju nepieņemt šo projektu. Savukārt Finansu ministrija noteiktu viedokli nav paudusi, jo nav zināms, cik lielus izdevumus likumprojekta īstenošana prasīs.

Labklājības ministrijas sniegtajā atzinumā uzsvērts, ka sabiedrībā nav pietiekami tolerantas attieksmes pret cilvēktiesību jautājumiem dažādās dzīves sfērās, tādēļ ministrija neatbalsta minētā likumprojekta tālāku virzību.

"Pilnveidojot Latvijas valsts likumdošanu atbilstoši Eiropas demokrātisko valstu pieredzei, ļoti svarīgs ir katras tautas un katras valsts tradicionāli vēsturiskais uzskats par ģimeni, laulību, kā arī šo vērtību mērķi," pausts ministrijas atzinumā.

Tādēļ pirmie pasākumi šo jautājumu risināšanā ir diskutēšana par tiem, sabiedrības izglītošana, demokrātisko valstu pieredzes pētīšana, vienlaikus saglabājot Latvijas valsts un tautas tradicionālās vēsturiskās vērtības, sacīts dokumentā.

Izglītības un zinātnes ministrija savukārt uzsver, ka bez problēmas analīzes sociālā un kultūras aspektā ir apšaubāma šī jautājuma aktualitāte no Latvijas sabiedrības viedokļa.

"Rodas iespaids, ka tiek piedāvāti risinājumi, kas ir patapināti no ārvalstu likumdošanas prakses, ignorējot nepieciešamo Latvijas kontekstu," teikts ministrijas atzinumā.

Ministrija uzskata, ka piedāvātais likumprojekts neatbilst Latvijas sabiedrībā dominējošajai izpratnei par laulību un ģimeni un šo institūtu funkcijām un pienākumiem sabiedrībā. Turklāt projekta koncepcija ir pretrunā ar Latvijas sabiedrības kultūras un sadzīves tradīcijām un tā pieņemšanai nav ne sociālo, ne ekonomisko priekšnosacījumu.

Iekšlietu ministrijas sagatavotajā atzinumā uzsvērts, ka ministrija konceptuāli neatbalsta viena dzimuma personu partnerattiecību reģistrāciju, turklāt arī VCB iesniegtajā projektā ir vairākas juridiskas nepilnības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!