Foto: RIA Novosti/Scanpix

Saeimas Sabiedrības saliedētības komisija šodien slēgtā sēdē nolēma neskatīt Krievijas šahista un opozīcijas politiķa Garija Kasparova iesniegumu par Latvijas pilsonības piešķiršanu. Tomēr komisijas priekšsēdētājs Ilmārs Latkovskis (VL-TB/LNNK) prognozēja, ka komisijai pie šī jautājuma vēl būs jāatgriežas.

Komisija trešdien nolēma iesniedzējiem atbildēt uz Saeimas Prezidija pāradresēto vēstuli, kas bija sūtīta Saeimas frakcijām. Atbildē tiks norādīts, kādas formalitātes iesniedzējiem ir jāsakārto un kādi dokumenti iesniedzējiem ir jāiesniedz, lai vērstos komisijā ar attiecīgu priekšlikumu.

Latkovskim ir indikācijas, ka iesniedzēji vāc parakstus no deputātiem, lai rosinātu Kasparovam piešķirt pilsonību. Līdz ar to nav izslēgts, ka pie šī jautājuma komisijai būs jāatgriežas, taču tādā gadījumā tas notiks pēc ilgāka laika.

Kā ziņots, komisijai trešdien bija paredzēts vērtēt, vai ir pamats parlamentā skatīt Kasparova iesniegumu par Latvijas pilsonības piešķiršanu, iepriekš informēja Saeimas Preses dienestā. Komisija vērtēja, vai Kasparova iesniegums un to pavadošie dokumenti ir uzskatāmi par noformētiem atbilstīgi prasībām.

Latkovskis iepriekš skaidroja, ka kopumā ir iespējami vairāki šādu jautājumu izskatīšanas varianti - iesniegumu var nosūtīt Saeimai, un tad to vērtēs komisija, vai arī desmit deputāti var iesniegt priekšlikumu par uzņemšanu Latvijas pilsonībā par īpašiem nopelniem Latvijas labā.

Artūrs Avotiņš, kurš Kasparova vēstulē frakcijām norādīts kā koordinators, esot sazinājies ar Latkovski un aicinājis komisiju pagaidām neskatīt šo vēstuli. Avotiņš uzsvēra, ka vēstule nebija adresēta Saeimai, bet konkrētām frakcijām, un pēc frakciju atbilžu saņemšanas ar šo jautājumu varētu virzīties uz priekšu. Proti, desmit deputāti varētu iesniegt priekšlikumu par uzņemšanu Latvijas pilsonībā par īpašiem nopelniem Latvijas labā, kā to paredz Saeimas Kārtības rullis.

Arī Kasparova pārstāve Jeļena Avotiņa-Jekateriņičeva  uzsvēra, ka vēstule bija sūtīta konkrēto partiju un frakciju vadītājiem, līdz ar to pagaidām šis jautājums nebūtu jāskata komisijai.

Viņa arī noliedza medijos izskanējušo informāciju, ka Kasparovam Latvijas pilsonība būtu nepieciešama, lai kandidētu Eiropas Parlamenta vēlēšanās.

Jau ziņots, ka Kasparovs vērsies pie vairākām Saeimas frakcijām ar lūgumu viņam piešķirt Latvijas dubultpilsonību par īpašiem nopelniem valsts labā.

Pēc šahista domām, ja Latvijas parlaments tomēr neatbalstīs pilsonības piešķiršanu, tas būšot signāls, ka Latvijas politiķi pārlieku raugās Maskavas virzienā. Kasparovs iepriekš intervijā Latvijas Televīzijai apgalvoja, ka jau esot runājis ar atsevišķiem Latvijas lēmējvaras pārstāvjiem, no kuriem saņemti pozitīvi signāli par iespējām piešķirt Latvijas pilsonību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!