Foto: LETA

Saeimas Juridiskās komisijas otrdienas, 24.februāra, sēdes darba kārtībā ir iekļauti grozījumi Civillikumā, kuriem deputāts Veiko Spolītis iesniedzis priekšlikumu, kas paredz ieviest jaunu civiltiesisku institūtu - "partnerību" -, kas tiesību un pienākumu ziņā būtu pielīdzināms Civillikumā minētajai tiesību institūcijai jeb laulībai.

Piedāvātās izmaiņas paredz atjaunot Civillikumā pantu, kurā noteikts, ka jebkuras divas fiziskas personas var nodibināt partnerību, kurai ir tādas pašas funkcijas kā laulībai, izņemot to, ka tajā var stāties tikai no 18 gadu vecuma, neparedzot 16 gadu izņēmumu, informēja politiķis.

Partnerību nevarēs noslēgt Romas katoļu baznīcas, Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas, kā arī citu tradicionālo konfesiju un mozusticīgo jeb jūdaistu dievnamos un lūgšanu namos.

Līdz ar to priekšlikums neskar Satversmē paredzēto reliģiski civiltiesisko institūciju "laulība", kas ir savienība starp vīrieti un sievieti, kā arī svēto sakramentu atsevišķās tradicionālajās kristīgajās konfesijās, norāda politiķis.

Kā ziņots, daudzi Saeimā pārstāvēto partiju politiķi pauž atturīgu nostāju jautājumā par jauna civiltiesiska institūta - "partnerības" - izveidošanu, piebilstot, ka attiecīgais Spolīša ierosinājums vēl neesot apspriests politisko spēku frakcijās. Daļa deputātu akcentē atbalstu tradicionālajai laulībai, taču izskanējis arī atbalsts divu cilvēku mantisko attiecību sakārtošanai likumos.

Jau vēstīts, ka partnerības jautājumu plašākā kontekstā, arī starp pretēja dzimuma personām, aktualizēja Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesas 4.novembra lēmums noraidīt Zolitūdes traģēdijā bojāgājušā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) virsleitnanta Edgara Reinfelda civilsievas Ivetas Vorzas pieteikumu par faktiskās civillaulības fakta konstatēšanu.

Aktīvāka diskusija par viendzimuma partnerattiecību legalizāciju Latvijas mediju vidē izvērtās pēc ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (V) publiska paziņojuma par homoseksuālu orientāciju.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) iepriekš norādījusi, ka Latvijā nepieciešams ieviest normatīvos aktus, kas regulētu īpašuma tiesības starp civillaulībā dzīvojošiem pretēja dzimuma partneriem, bet laulība starp viendzimuma partneriem nav pieņemama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!