Foto: Shutterstock

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas deputāti otrdien vienbalsīgi noraidīja "manabalss.lv" kolektīvo iesniegumu par marihuānas dekriminalizāciju, uzzināja parlamentā.

Saeimas komisijas deputāti līdzīgi kā iepriekšējā sēdē, kurā tika vērtēta šī iniciatīva, pret to pauda ļoti kritisku attieksmi.

Uz komisijas sēdi uzaicinātā Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra Narkoloģiskās palīdzības dienesta vadītāja Astrīda Stirna arī kritiski izteicās par marihuānas izraisītiem efektiem, saucot to par pārejas narkotiku, proti, tās lietošana veicinot jauniešu vēlmi pamēģināt stiprākas narkotikas. Viņa arī norādīja, ka marihuāna var "maskēt dažādas psiholoģiskas kaites, piemēram, šizofrēniju".

"Mēs esam kategoriski pret marihuānas dekriminalizācijas vai legalizācijas iniciatīvām," teica Stirna.

Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis arī kritizēja marihuānas dekriminalizācijas ideju. Viņš norādīja, ka jauniešu "atkarību pamatā ir pamestība".

"Mēs runājam par cīņu par bērnu dvēseli. Atkarības nepieciešams aizvietot ar brīvā laika aktivitātēm, piemēram, ar sportu, vai mūziku," viņš sacīja.

Faktiski visi uzaicinātie veselības jomas eksperti pauda kritiskus viedokļus par iniciatīvu, kas paredz dekriminalizēt marihuānu.

Uz komisiju atnākusī Rīgas Stradiņa universitātes studente, kura pārstāvēja kolektīvā iesnieguma autorus, oponēja veselības nozares pārstāvjiem, sakot, ka alkohols un tabaka ir daudz kaitīgāki par marihuānu, līdz ar to nav nepieciešams krimināli sodīt marihuānas lietošanu.

Uz komisijas sēdi bija uzaicināti Veselības ministrijas pārstāvji, Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis, Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra Narkoloģiskās palīdzības dienesta vadītāja Astrīda Stirna un Narkoloģiskās palīdzības dienesta Ambulatori konsultatīvās nodaļas vadītāja Inga Landsmane, Slimību profilakses un kontroles centra pārstāvji un Latvijas Farmaceitu biedrības pārstāvji.

Iepriekš Mandātu, ētikas un komisijas deputāti pauda kategorisku viedokli pret marihuānas dekriminalizācijas iniciatīvu, tomēr deputāti vēl nepieņēma lēmumu par iniciatīvas noraidīšanu.

Marihuānas dekriminalizācijas iniciatīva paredz kriminālsoda atcelšanu par neliela marihuānas daudzuma audzēšanu, glabāšanu, pārnēsāšanu un lietošanu personiskām vajadzībām. Iniciatīvas autori aicina pieņemt atbilstošus likumus vai veikt likumu grozījumus, lai 18 gadu vecumu sasniegušām personām par marihuānas audzēšanu, glabāšanu un nēsāšanu nelielos apmēros nedraudētu sods un lai par lietošanu sabiedriskā vietā draudētu tikai administratīvais sods.

Iepriekš Iekšlietu ministrija (IeM) norādīja, ka marihuāna ir starptautiski kontrolēto narkotiskas vielas saturošo augu sarakstā, kas nostiprināts ar attiecīgajām ANO pretnarkotiku konvencijām, Latvija ir ratificējusi šīs konvencijas bez atrunām, līdz ar to, kamēr marihuāna netiks svītrota no minētajiem starptautiski kontrolēto narkotiskās vielas saturošo augu sarakstiem, diskusijas par marihuānas legalizāciju, piemēram, tās audzēšanas dekriminalizāciju, Latvijā ir bezmērķīgas.

IeM norāda, ka jau pašlaik par marihuānas, kā arī citu narkotiku neatļautu lietošanu, kā arī glabāšanu nelielos apmēros sākotnēji ir paredzēta tikai administratīvā atbildība, ko paredz Administratīvo pārkāpumu kodeksa 46.pants. Turklāt gan Administratīvo pārkāpumu izskatīšanas procesā, gan kriminālprocesā personām, kas ir neatļauti lietojušas narkotiskās vielas, ir radīta virkne likumīgu iespēju būt atbrīvotām gan no administratīvā, gan kriminālsoda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!