Foto: Saeimas administrācija

Saeimas Eiropas lietu komisija un Saeimas Ārlietu komisija pirmdien ar pārliecinošu balsu vairākumu pieņēma paziņojumu, kurā stingri nosodīta Krievijas militārā agresija Ukrainā.

Paziņojumā, kura pieņemšanu neatbalstīja tikai "Saskaņas centra" deputāti, kuri komisiju kopsēdē aicināja kolēģus nepārsteigties ar subjektīviem secinājumiem, Saeimas komisijas uzsver Latvijas nemainīgo atbalstu Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai vienotībai, kā arī Ukrainas parlamenta – Verhovna Radas (Augstākās Radas) leģitīmajai varai.

Paziņojumā atzīmēts, ka situācija Ukrainā kļūst arvien kritiskāka un Krievija ar savu militāro agresiju citas valsts teritorijā pārkāpj starptautiskās normas un pašas uzņemtās saistības, tostarp 1994.gada Budapeštas memorandu par drošības garantijām Ukrainai un 1997. gadā noslēgto Krievijas un Ukrainas Draudzības un sadarbības līgumu.

"Šī rīcība vērtējama kā pretlikumīga, apzināta un plānota iejaukšanās Ukrainas suverenitātē, kuras mērķis ir izraisīt militāru konfliktu ar nodomu okupēt daļu vai pat visu Ukrainas teritoriju," pausts paziņojumā.

Savukārt SC frakcijas deputāti piedāvāto paziņojuma tekstu novērtēja kā pārmērīgi emocionālu.

SC deputāts Sergejs Potapkins gan sacīja, ka viņa pārstāvētais politiskais spēks nosoda jebkuru vardarbību un atbalsta Ukrainas teritoriālo nedalāmību, tomēr Latvijas Saeimai esot jāizvairās no subjektīviem un emocionāliem vērtējumiem.

SC arīdzan piedāvāja komisijām lemt par alternatīvu paziņojumu, kurā Saeima aicinātu Ukrainā ievest ANO Miera uzturēšanas spēkus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!