Foto: LETA

Nacionālās apvienības (NA) frakcijas deputātam Raivim Dzintaram par rīcību 16.martā, leģionāru piemiņas pasākuma laikā pie Brīvības pieminekļa, kad viņš grūstījās ar policistiem, plēsa pretēja viedokļa paudēju plakātus un centās izslēgt viņu skaļruņus, būtu jāpamet Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija, uzskata tās vadītājs Vitālijs Orlovs (SC).

Šādi rīkojoties, Dzintars rīkojies pretēji deputāta ētikas kodeksam, tāpēc viņš nedrīkst turpināt strādāt Saeimas ētikas komisijā un piedalīties lēmumu pieņemšanā par citu deputātu ētiskas dabas jautājumiem, portālam “Delfi” teica Orlovs, kurš arī piebilda – Saeimas ētikas komisijas locekļi ir vienojušies, ka savstarpēji viens par otru iesniegumus nerakstīs, lai nevarētu pārmest izrēķināšanos politisku apsvērumu dēļ.


“Tas ir mans personīgais viedoklis. Es uzskatu, ka Dzintars ir pārkāpis deputāta ētikas kodeksu un tāpēc viņam nevajadzētu turpmāk lemt par parlamentāriešu ētiskas dabas jautājumiem,” teica Orlovs, norādot arī, ka Dzintara izpausmes “īsti neiet kopā” ar viņa Saeimas Valstiskās audzināšanas apakškomisijas vadītāja posteni.

Orlovs, paužot savu viedokli par to, kāpēc Dzintars rīkojies kļūdaini, norādīja – arī “Apvienības pret nacismu” pasākums, kura laikā izstādītos plakātus rāvis Dzintars, bijis atļauts un saskaņots.

Savukārt, ja kaut kas nebūtu atbildis likumam, bija jāiesaistās būtu likumsargiem, nevis deputātam.
Orlovs uzskata, ka darbam Saeimas ētikas komisijā NA būtu jāvirza kāds cits deputāts, piemēram, Ilmārs Latkovskis, kurš pagājušajā nedēļā paziņoja, ka pamet Saeimas Sabiedrības saliedētības komisijas vadītāja vietu politiska spiediena dēļ.

Pašlaik ētikas komisijā iesniegumi ar lūgumu vērtēt NA deputāta Dzintara un citu viņa frakcijas biedru rīcību nav saņemti.

Komisijai atbilstoši Saeimas Kārtības rullim būtu jāvērtē deputātu vai frakcijas, kā arī privātpersonu iesniegumi, kuros lūgts izvērtēt kāda deputāta rīcību.

Jau vēstīts, ka 16.martā pēc gājiena pie Brīvības pieminekļa vairāki NA politiķi mēģināja nokļūt pie biedrības "Apvienība pret nacismu" aktīvistiem, kuri gājienu sagaidīja ar skaļām sirēnām, griezīgu mūziku krievu valodā un ierakstītām uzrunām ar savu skatījumu uz vēsturi. NA politiķi gribēja izslēgt skaļruņus, taču policija viņus apturēja.

Saistībā ar šo notikumu NA pirmdien plāno lemt par prasību demisionēt iekšlietu ministram Rihardam Kozlovskim (RP), jo policija pieļāvusi trokšņošanu Brīvības pieminekļa tuvumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!