Foto: F64
Ceturtdien atstādinātā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora Dzintara Jakāna dēļ Saeimas kuluāros tiek pieļauta pat valdības krišana.

Vairāki avoti Tautas partijā (TP) pieļāva, ka šis var būt iemesls, kādēļ pēc nākamā gada valsts budžeta apstiprināšanas reāli varētu krist premjera Valda Dombrovska (JL) valdība vai arī no amata var nākties aiziet finanšu ministram Einaram Repšem (JL). "Repše ir pārkāpis pāri sarkanajai līnijai," norādīja avots TP.

Pēc aģentūras LETA rīcībā esošās informācijas, TP šovakar jau ir bijusi apspriešanās par Jakāna jautājumu, bet Zaļo un zemnieku savienība šo Repšes lēmumu vērtēšot pirmdien.

TP priekšsēdētājs Mareks Segliņš gan vēl nevēlējās plašāk komentēt notikušo, apgalvojot, ka viņam pagaidām nav informācijas, kādēļ Jakāns tika atstādināts. Ministrs vien pieļāva, ka "acīmredzot Jakāns ir pieļāvis ko briesmīgu - apzadzies vai ņēmis kukuļus, kā rezultātā citādi rīkoties nevarēja".

"Jakāns ir ļoti augsts ierēdnis, tādēļ es gribu ticēt, ka tā nav izrēķināšanās ar sev nevēlamu cilvēku, bet gan tam ir ļoti nopietns pamats," sacīja Segliņš. Politiķis norādīja, ka TP gribēšot dzirdēt gan Jakāna, gan Repšes argumentus šajā konfliktā.

Zaļo un zemnieku savienības frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis uzsvēra, ka Jakāna atstādināšanai ir bijuši vajadzīgi ļoti nopietni argumenti. "Jakāns ir viens no TP atslēgas cilvēkiem, TP izvirzīts un atbalstīts. Var saprast Repšes kā ministra vēlmi ieviest kārtību, bet to var arī tulkot kā apzinātu vēršanos pret TP, jo šī situācija kāpina saspringumu," uzskata Brigmanis.

Partijas "Jaunais laiks" Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis savukārt domā, ka situācijā, ja VID strādātu ļoti labi, uzņēmēju vidū nebūtu dažādu shēmu, kā apiet nodokļus. "Milzīgas naudas netiek samaksātas tikai tāpēc, ka ļauj to nedarīt," sacīja Zaķis. Viņš uzskata, ka gadījumā, ja valdība tiks gāzta tikai tādēļ, ka no amata tika noņemts Jakāns, "gāzējiem būs jāuzņemas pilna atbildība".

Opozīcijā esošā "Saskaņas centra" frakcijas vadītājam Jānim Urbanovičam nebija informācijas, kādēļ Jakāns ticis atstādināts, tādēļ viņš nevēlējās sniegt nekādus komentārus. "Vakar televīzijā viņi gan abi tik mīlīgi izskatījās, varbūt saplēsušies mājupceļā," norādīja Urbanovičs.

Repše ceturtdien no amata atstādinājis VID ģenerāldirektoru Jakānu. Šāds lēmums pieņemts, jo Jakāns uzdotajā laikā "apzināti nav izpildījis Repšes rīkojumus", informēja Finanšu ministrijā.

Jakāns no amata atstādināts pret viņu ierosinātās disciplinārlietas ietvaros, kas ar Repšes rīkojumu ierosināta šodien par pienākumu nepildīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!