Saeimas izveidotā "oligarhu lietas" parlamentārā izmeklēšanas komisija pirmdien uzklausīs Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieku Andri Ameriku (GKR), kā arī SIA "Rīgas Tirdzniecības osta" valdes priekšsēdētāju Ralfu Kļaviņu un SIA "Dienas Žurnāli" valdes locekli Jāni Maršānu.

Saeimas komisiju darba kārtība liecina, ka savus paskaidrojumus sniegs arī Ivars Gulbis. Visas personas uz izmeklēšanas komisiju uzaicinātas kā kriminālprocesā iesaistītie cilvēki.

Komisija savā līdzšinējā darbā jau izjautājusi tādus cilvēkus kā zemkopības ministru Jāni Dūklavu, bijušo politiķi Aināru Šleseru, bijušo Valsts prezidentu Valdu Zatleru, kā arī vairākus žurnālistus un citas valsts amatpersonas.

Jau vēstīts, ka Saeima 21.jūlijā izveidoja parlamentārās izmeklēšanas komisiju par valsts nozagšanas pazīmēm un pirmstiesas izmeklēšanas kvalitāti tā dēvētajā oligarhu lietā. Izmeklēšanas komisija izveidota, lai izvērtētu krimināllietā esošo informāciju par iespējamu valsts nozagšanu un faktorus, kas noveduši pie šīs krimināllietas izbeigšanas pirmstiesas izmeklēšanas stadijā.

Viesnīcā "Rīdzene" noklausītās politiķu un uzņēmēju sarunas kalpoja kā viens no galvenajiem pierādījumiem tā dēvētajā oligarhu lietā, kas tika ierosināta 2011. gadā pēc Krimināllikuma pantiem par kukuļņemšanu, kukuļdošanu, noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un valsts amatpersonām likumā noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) šo lietu izmeklēja vairākus gadus, tomēr izrādījās, ka noklausītās sarunas nav pietiekams pierādījums apsūdzību celšanai, tāpēc kriminālprocess tika izbeigts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!