Foto: LETA

Aglonā notikušajā partijas kongresā pieņemts lēmums, ka Saeimas vēlēšanās Latgales partija startēs kopā ar "Vienotību", informēja partijas birojā.

Apvienotajā sarakstā Latgales partiju pārstāvēs deviņi deputātu kandidāti. Viņu vidū būs Preiļu mērs partijas līdzpriekšsēdētājs Aldis Adamovičs, Daugavpils Mūzikas vidusskolas direktors Aivars Broks un Daugavpils Universitātes zinātņu doktors Valērijs Makarevičs. Latgales partiju apvienotajā sarakstā varētu pārstāvēt arī pašreizējais Saeimas deputāts Juris Viļums (RP) un bijušais Dagdas novada galva Viktors Stikuts.

Deputātu kandidāti no Latgales partijas apvienotajam sarakstam pagaidām vēl tikai tiek izraudzīti.

Partijas priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis jau iepriekš paziņojis, ka Saeimas vēlēšanās nepiedalīsies.

Lai arī sadarbības piedāvājumus Latgales partijai bija izteikuši vairāki politiskie spēki, izvēle par labu "Vienotībai" izdarīta ar mērķi gūt maksimālo efektu - nonākt koalīcijā un labot iepriekšējos gados pieļautās reģionālās attīstības politikas kļūdas, norādīja partijas priekšsēdētājs.

"Dombrovska valdība bija pirmā, kas piešķīra Latgales attīstībai 100 miljonus eiro. Taču ar to vien ir par maz, Latgales attīstībai ir nepieciešami vērienīgi miljardu projekti, kurus īstenojot tiktu radīts tūkstošiem darba vietu," teica Lāčplēsis.

Lai arī kopīgs starts ar "Vienotību" Saeimas vēlēšanās izskatās pēc laulībām aiz aprēķina, kā liecina pieredze, nereti tieši šāda savienība ir tā noturīgākā, norādīja partijas priekšsēdētājs.

Eiropas Parlamenta vēlēšanās Latgales partija startēja kopā ar "Reģionu aliansi", bet šim sarakstam neizdevās pārvarēt 5% slieksni.

Latgales partija tika nodibināta 2012.gada 1.jūnijā Preiļos. Par tās priekšsēdētāju toreiz tika ievēlēts Preiļu mērs Adamovičs, bet līdzpriekšsēdētāju - toreizējais Saeimas deputāts Lāčplēsis. Šogad februārī notikušajā partijas kongresā Lāčplēsis tika ievēlēts par partijas priekšsēdētāju, bet Adamovičs - līdzpriekšsēdētāju.

Pašvaldību vēlēšanu rezultātā Latgales partijas pārstāvji stājās četru pašvaldību priekšgalā - arī Ludzā un Viļakā, kur varas grožus saglabāja līdzšinējie domju priekšsēdētāji Alīna Gendele un Sergejs Maksimovs. Latgales partijas saraksta līderim Dagdas novadā toreizējam domes priekšsēdētājam Stikutam savu amatu vēlēšanu rezultātā saglabāt neizdevās. Latgales partijas pārstāvju sarakstā ir arī Kārsavas novada domes priekšsēdētāja vietnieks Pēteris Laganovskis, bijusī Balvu novada domes priekšsēdētāja vietniece deputāte Ināra Ņikuļina, Rēzeknes SIA "Dekom" līdzīpašnieks Valdis Stepiņš, vairākas citas sabiedrībā pazīstamas personas.

Politiskais spēks izveidots ar mērķi pārstāvēt Latgales intereses un risināt reģionam aktuālās problēmas.

Partijas programmā ir ierakstīts, ka Latgales partija ir atvērta visiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri spējīgi piedāvāt racionālus risinājumus reģiona ilgtspējīgai attīstībai un ir gatavi uzņemties atbildību par partijas izvirzīto mērķu realizāciju.

Latgales partija solījusi censties panākt grozījumus likumos, lai atvieglotu uzņēmējdarbības attīstību, lai tiktu ieviests īpašs pierobežas reģiona investīciju režīms uzņēmējdarbības atbalstam, izveidots speciāls garantiju fonds pašvaldībām, reģiona prioritāro nozaru uzņēmējiem nodrošināta iespēja saņemt kredītus ar pazeminātām procentu likmēm. Partijas veidotāji arī vēlas rosināt Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras filiāles izveidošanu Latgalē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!