Foto: RIA Novosti/Scanpix

Satversmes aizsardzības birojs (SAB) līdz šim nav novērojis kādas Latvijai nedraudzīgas valsts redzamas un nopietnas aktivitātes saistībā ar šogad gaidāmajām Saeimas vēlēšanām.

Vaicāts par biroja darbību saistībā ar oktobrī gaidāmajām 13. Saeimas vēlēšanām, ceturtdien uz otru termiņu apstiprinātais SAB direktors Jānis Maizītis žurnālistiem apliecināja, ka SAB sekojam līdzi Saeimas vēlēšanu norisei “no ārpuses”, lai nedraudzīgas valstis nemēģinātu ietekmēt vēlēšanu rezultātus.

“Tas ir mūsu uzdevums, tie jautājumi būs mūs uzmanības lokā. Šajā brīdī varu teikt, ka līdz šodienai mēs neredzam tādas redzamas vai nopietnas aktivitātes,” apliecināja izlūkdienesta vadītājs.

Iepriekš Maizītis paudis, ka gaidāmajās Saeimas vēlēšanās saskatāmi paaugstināti Krievijas specdienestu izlūkošanas riski. Toreiz viņš skaidroja, ka katras valsts specdienestu viens no uzdevumiem ir nodarboties ar politisko procesu izpēti. "Tas ir jebkuras valsts, īpaši jau ne tik draudzīgu valstu, specdienestu uzdevums," atzina Maizītis.

SAB vadītājs uzsvēra, ka vēlēšanas ir augstākais punkts politikā, kad ļoti daudz kas izšķiras. Uz jautājumu, vai viņš pieļaut, ka no Krievijas specdienestiem varētu būt saskatāmi paaugstināti izlūkošanas riski, Maizītis iepriekš atbildēja apstiprinoši.

2014. gadā, kad notika 12. Saeimas vēlēšanas, SAB savā gada pārskatā bija norādījis, ka togad Krievijas izlūkošanas interešu loks tika pielāgots svarīgākajiem politiskajiem un drošības notikumiem - lai arī pastiprināta uzmanība tika veltīta reakcijai uz notikumiem Ukrainā, Saeimas vēlēšanas, politisko partiju izredzes un informācija par politiskajiem līderiem un amatpersonām arī bijusi Krievijas specdienestu dienaskārtībā.

6. oktobrī notiks 13. Saeimas vēlēšanas. Tiesības piedalīties Saeimas vēlēšanās ir visiem Latvijas pilsoņiem, kuri vēlēšanu dienā sasnieguši 18 gadu vecumu. Saeimas vēlēšanās vēlētāji drīkst balsot jebkurā vēlēšanu iecirknī Latvijā vai ārvalstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!