Foto: LETA

Pirmajā kandidātu sarakstu iesniegšanas dienā neviena partija vai partiju apvienība 12.Saeimas vēlēšanām nav iesniegusi savu sarakstu, informēja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) Informācijas nodaļas vecākā referente Vita Briže.

No šodienas līdz 5.augustam CVK var iesniegt deputātu kandidātu sarakstus 12.Saeimas vēlēšanām. Kandidātu saraksti jāiesniedz CVK ēkā Rīgā, Smilšu ielā 4, liecina vēlēšanu komisijas mājaslapā publicētā informācija.

Kandidātu saraksta iesniegšanas laiks, izņemot kandidātu sarakstu iesniegšanas pirmo un pēdējo dienu, saskaņojams ar CVK sekretāru. Šodien iesniedzējus pieņem rindas kārtībā no plkst.10. Pēdējā dienā kandidātu sarakstus pieņems no iesniedzējiem, kuri būs ieradušies CVK līdz plkst.18.

Kandidātu saraksti un tiem pievienojamie dokumenti iesniedzami rakstveidā un elektroniskā veidā Kandidātu sarakstu iesniegšanas sistēmā.

Deputātu kandidātu sarakstu Saeimas vēlēšanās drīkst iesniegt likumā noteiktajā kārtībā reģistrēta politiskā partija vai politisko partiju apvienība. Tiesības iesniegt partijas vai partiju apvienības kandidātu sarakstu ir attiecīgās partijas vai partiju apvienības pilnvarotajai personai.

CVK jāiesniedz kandidātu saraksts un priekšvēlēšanu programma līdz 4000 iespiedzīmju, kuru paraksta visi attiecīgā vēlēšanu apgabala kandidātu sarakstā ietvertie kandidāti.

Tāpat jāiesniedz bankas izsniegts dokuments par drošības naudas iemaksu CVK depozīta kontā. Drošības naudas apjoms Saeimas vēlēšanās ir 1400 eiro neatkarīgi no tā, vai saraksts tiek iesniegts vienā vai visos vēlēšanu apgabalos.

Katrā deputātu kandidātu sarakstā pieteikto kandidātu skaits drīkst par trim kandidātiem pārsniegt attiecīgajā vēlēšanu apgabalā ievēlamo deputātu skaitu. Mazākais kandidātu skaits, kuru atļauts pieteikt kandidātu sarakstā, ir viens. Tas, cik vēlēšanu apgabalos iesniegt kandidātu sarakstu, ir partijas vai partiju apvienības brīva izvēle. Vienu un to pašu kandidātu atļauts pieteikt tikai viena nosaukuma kandidātu sarakstā vienā vēlēšanu apgabalā.

Iepriekš noteikts vēlēšanu apgabalā piesakāmo deputātu kandidātu skaits - Rīgas vēlēšanu apgabalā līdz 35 kandidātiem, Vidzemes vēlēšanu apgabalā līdz 29 kandidātiem, Latgales vēlēšanu apgabalā līdz 18 kandidātiem, Zemgales vēlēšanu apgabalā līdz 17 kandidātiem un Kurzemes vēlēšanu apgabalā līdz 16 kandidātiem.

Tiesības kandidēt Saeimas vēlēšanās ir jebkuram Latvijas pilsonim, kurš vēlēšanu dienā ir vecāks par 21 gadu, ja uz viņu neattiecas kāds no Saeimas vēlēšanu likuma ierobežojumiem.

Kandidātu saraksts ir reģistrēts Saeimas vēlēšanām, kad Centrālā vēlēšanu komisija ir pieņēmusi attiecīgu lēmumu. Parasti CVK lēmumu par saraksta reģistrāciju pieņem trīs dienu laikā pēc saraksta iesniegšanas.

Saeimas vēlēšanās kandidātu sarakstus numurēs. Kandidātu saraksti numurus iegūs izlozes kārtībā, un vispirms tiek izlozēti numuri tiem kandidātu sarakstiem, kuri ir reģistrēti Saeimas vēlēšanām visos piecos vēlēšanu apgabalos. Pēc tam izlozē numurus tiem sarakstiem, kuri ir reģistrēti četros vēlēšanu apgabalos, pēc tam attiecīgi - trijos, divos un vienā vēlēšanu apgabalā. Katrā no šīm grupām izloze notiks sarakstu reģistrēšanas secībā.

Saeimas vēlēšanas notiks oktobra pirmajā sestdienā.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!