Foto: DELFI

Saistībā ar Igaunijas Drošības policijas darbinieka nolaupīšanu Latvijas puse ir gatava Igaunijai sniegt visu nepieciešamo palīdzību, ja tā tiks lūgta, par iekšlietu ministra Riharda Kozlovska (V) viedokli informēja iekšlietu ministra padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Daiga Holma.

Šo incidentu Kozlovskis ir personīgi pārrunājis ar Igaunijas iekšlietu ministru Hanno Pevkuru, atrodoties šodien Baltijas valstu iekšlietu ministru neformālajā sanāksmē Viļņā. Tāpat saistībā ar šo incidentu Latvijas Drošības policijas vadība ir sazinājusies ar Igaunijas Drošības policijas vadību.

Pašlaik Igaunijas puse vēl izvērtē lietas apstākļus, un dienesti ir vienojušies, ka, tiklīdz būs saņemta nepieciešamā informācija par incidenta apstākļiem, Latvijas kolēģi tiks par to informēti.

Arī Valsts robežsardze ir sazinājusies ar saviem kolēģiem Igaunijā un uztur ciešus kontaktus un apmainās ar informāciju, norādīja Holma.

Kā ziņots, piektdien ap plkst.9 Igaunijas teritorijā netālu no Luhamā robežpārejas punkta nezināmas personas no Krievijas nolaupījušas Igaunijas Drošības policijas (KaPo) darbinieku, kurš tobrīd pildījis savus dienesta pienākumus, savā tīmekļa vietnē ziņo laikraksts "Postimees".

Policijas amatpersona nolaupīšanas brīdī pildījusi savus dienesta pienākumus, novēršot pārrobežu noziegumu, ziņo KaPo, taču sīkākus paskaidrojumus nesniedz. Pirms policista sagūstīšanas no Krievijas puses noticis mēģinājums traucēt operatīvos radiosakarus, bet Igaunijas teritorijā tikusi izmantota dūmu granāta.

KaPo ģenerāldirektors Arnolds Sinisalu pavēstīja, ka plkst.13 notikusi Igaunijas un Krievijas robežsargu tikšanās, kuras laikā Krievijas puse paziņojusi, ka par notikušo tai nekas neesot zināms.

Sīkākas ziņas viņš pagaidām atteicās sniegt, taču norādīja, ka notikušais noteikti nav saistīts ar terorismu. Sinisalu norādīja, ka nevēlas izteikt kādus pieņēmumus par notikušā motīviem, taču piebilda, ka nekas neliecina par kādiem politiskiem iemesliem.

Tikmēr Igaunijas Ārlietu ministrija izsaukusi Krievijas vēstnieku Juriju Merzļakovu, lai pieprasītu paskaidrojumus.

"Šis ir ļoti satraucošs incidents. Mēs sagaidām no Krievijas pilnīgu sadarbību un palīdzību incidenta atrisināšanai un Igaunijas pilsoņa nogādāšanai atpakaļ Igaunijā," uzsvēra ārlietu ministrs Urmass Paets.

Tikmēr Iekšlietu ministrija uzsvērusi, ka notikušais nav saistīts ar draudiem nacionālajai drošībai.

Pēdējais nopietnais incidents, kurā bija iesaistīta KaPo, notika 2011.gadā, kad dienesta virsnieks Tarmo Lauls tika nogalināts apšaudē ar noziedzniekiem.

Tas arī notika parasti mierīgajā Igaunijas dienviddaļā, kad KaPo ielenca kādu fermu, kurā ieroču tirgotāji bija ierīkojuši savu noliktavu. Apšaudē tika nogalināts arī viens no noziedzniekiem, kuri nodarbojās ar pārrobežu ieroču tirdzniecību un bija saistīti ar Krieviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!