Foto: LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra pienākumu izpildītājs Daniels Pavļuts (RP) ierosinājis dienesta pārbaudi par iesaistīto amatpersonu rīcību un pieņemtajiem lēmumiem pretrunīgi vērtētajā Karvas HES projektā, kura būvatļaujas pagarinājums ir apstrīdēts tiesā, informē ministra preses sekretāre Daiga Grūbe.


Portālam "Delfi" viņa skaidroja, pārbaude nav rosināta par kāda konkrēta Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) darbinieka rīcību, bet gan par virkni cilvēku, kas bijuši saistīti ar lēmumiem par šo projektu. Pēc pārbaudes tiks lemts, vai nepieciešams ierosināt disciplinārlietu.

Pārbaudi ministrs uzdevis veikt līdz 21.janvārim. Dienesta pārbaude ierosināta par iesaistīto valsts amatpersonu pieņemto lēmumu un rīcības pamatotību un atbilstību likumiem, kā arī par līguma starp Karvas HES īpašnieku SIA "Patina" un valsts uzņēmumu SIA "Vides investīciju fonds" izpildes tiesiskumu un atbilstību Ministru kabineta noteikumiem.

Dienesta pārbaudes komisijā darbosies Finanšu ministrijas, Ekonomikas ministrijas, Labklājības ministrijas speciālisti, kā arī vides un aizsardzības un reģionālās attīstības ministra biroja pārstāvis.
 
Komisijai ir jāveic situācijas izvērtējums un jāsagatavo ziņojumu, kurā norādīti dienesta pārbaudes laikā noskaidrotie lietas apstākļi, kā arī informācija, vai pastāv apstākļi disciplinārlietas ierosināšanai pret procesā iesaistītajām amatpersonām.
 
"Delfi" jau vēstīja, ka VARAM valsts sekretārs Aleksandrs Antonovs nolēmis piešķirt valsts atbalstu Karvas HES projektam. To viņš pamatojis ar to, ka jau strādājošo HES uz Vaidavas nojaukt nevar, tāpēc labāk, lai tas darbojas, nevis būve stāv neapsaimniekota un netiek pildītas arī vides aizsardzības prasības. Pagaidām gan līdzekļi HES īpašniekam SIA "Patina" vēl nav piešķirti, jo jāsaņem Vides investīciju fonda (VIF) atzinums.

Joprojām gan tiesā ir lieta par būvatļauju pagarināšanu HES projektam. Gadījumā, ja tiesa atzīs būvatļauju par nelikumīgu, bet nauda projekta īstenotājiem jau būs piešķirta, tā viņiem būs jāatmaksā atpakaļ. Antonovam līdz šodienai - 15.janvārim bija jāsniedz Pavļutam paskaidrojums.

Karvas HES īpašnieks pieteicās 500 000 eiro līdzfinansējumam kā videi draudzīgs projekts. Sākotnēji VARAM pakļautībā esošais VIF naudu bijis gatavs izmaksāt, bet iejaucies toreizējais ministrs Raimonds Vējonis (ZZS), naudas piešķiršanu tikusi atlika un nākamais ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) izdevis rīkojumu sadarbību ar spēkstaciju izbeigt. Antonovs pagājušā gada decembra beigās licis VIF izsniegt pozitīvu atzinumu, kas ļautu Karvas HES naudu piešķirt. Vides aizsardzības klubs (VAK) kopā ar Latvijas Makšķernieku asociāciju un makšķernieku klubu "Fario" vērsies tiesā, lai apstrīdētu savulaik Lauku atbalsta dienesta (LAD) izsniegto un vairākus gadus pagarināto Karvas HES būvatļauju.

Administratīvās rajona tiesas Valmieras tiesu namā Karvas HES būvatļauja atzīta par nelikumīgu. Šo lēmumu pārsūdzējis gan HES būvnieks "Patina", gan LAD, pašlaik lieta atrodas Administratīvajā apgabaltiesā, kas to izskatīs 3.februārī.

Savukārt aizvadītajā nedēļā VARAM valsts sekretāra vietniece Dace Grūberte atbrīvojusi no amata SIA "Vides investīciju fonds" valdes priekšsēdētāju Ronaldu Neimani, to skaidrojot ar to, ka amatpersona zaudējusi ministrijas uzticību tādēļ ka fonds nav pienācīgi pildījis tam uzticētās funkcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!