Foto: PantherMedia/Scanpix

Saistībā ar atstādinātā Finanšu ministrijas ierēdņa Vladimira Vaškeviča advokātu un viņu kolēģu parakstīto vēstuli par iespējamiem Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) amatpersonu pieļautiem likumpārkāpumiem Zvērinātu advokātu padome (ZAP) piektdien vērsusies pie Ministru prezidenta Valda Dombrovska (V), ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera un KNAB priekšnieka Jaroslava Streļčenoka.

Kā informēja ZAP priekšsēdētāja vietniece Guna Kaminska, visām trim minētajām valsts amatpersonām padome nosūtījusi vēstuli, lūdzot izvērtēt, vai Vaškeviča advokātu aicināšana uz nopratināšanu liecinieka statusā par apstākļiem, kas viņiem kļuvuši zināmi, īstenojot klienta aizstāvību, atbilst normatīvo aktu prasībām.

Dombrovskim ZAP šo vēstuli adresējusi, jo KNAB ir Ministru prezidenta pārraudzībā esoša iestāde. Kalnmeieram vēstule nosūtīta, ņemot vērā prokuratūras uzraudzības funkciju pār izmeklēšanas institūcijām un operatīvo darbību subjektiem, savukārt Streļčenoku ZAP uzrunājusi, jo tieši viņa vadītās iestādes amatpersonām tikuši adresēti Vaškeviča advokātu pārmetumi.

Tikmēr vēl nav pieņemts lēmums par to, vai saistībā ar advokātu vēstulē paustajām bažām sasaukt ZAP ārkārtas sēdi, pastāstīja Kaminska.

Kā ziņots, Vaškeviča advokāti Aloizs Vaznis, Juris Dzelme un Jeļena Kvjatkovska, kā arī viņu kolēģi Oskars Rode un Jānis Rozenbergs ceturtdien rakstiski vērsās ZAP, lūdzot sasaukt ārkārtas sēdi saistībā ar KNAB amatpersonu rīcību, "rupji pārkāpjot likumā garantētās advokātu tiesības".

Minētie advokāti sūdzējās par KNAB amatpersonu izdarītiem Advokatūras likuma 6.panta pārkāpumiem. Biroja amatpersonas esot aicinājušas uz nopratināšanu Vaškeviča advokātus liecinieku statusā un gribējušas viņus iztaujāt par apstākļiem, kuri aizstāvjiem kļuvuši zināmi, sniedzot juridisko palīdzību savam klientam Vaškevičam.

Kā izriet no ZAP adresētās vēstules teksta, KNAB amatpersonas advokātiem izteikušas draudus, mēģinājušas viņiem liegt īstenot klienta aizstāvību kriminālprocesā, kā arī, iespējams, noklausījušās šo advokātu sarunas.

Tikmēr KNAB norāda, ka visās biroja izmeklētajās krimināllietās procesuālās darbības tiek veiktas atbilstoši Kriminālprocesa likuma prasībām. "Sūdzības par izmeklētāja rīcību vai lēmumiem saskaņā ar likumā noteikto var iesniegt uzraugošajam prokuroram," aģentūrai LETA šonedēļ atzīmēja KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!