Foto: AFI

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP) ir ierosināta lieta, lai izvērtēju vai Latvijā labi zināmajam nacionālboļševiku atbalstītājam Benesam Aijo, kurš ir iestājies tā dēvētajā Krievijas atbalstītāju "pašaizsardzības vienībā" Krimā un Doņeckā aicinājis atjaunot Padomju Sociālistisko Republiku Savienību, ir pamats atņemt Latvijas pilsonību.

PMLP Personu statusa kontroles departamenta Ārvalstīs dzīvojošo uzskaites nodaļas vadītāja Zane Zeimule portālam "Delfi" sacīja, ka pilsonību personai var atņemt, ja tā bez Ministru kabineta (MK) atļaujas brīvprātīgi dien kādas citas valsts bruņotajos spēkos vai militārā organizācijā. Attiecībā uz Aijo ir sākta pārbaude, lai noskaidrotu, vai ir pamats viņam atņemt Latvijas pilsonību. Zeimule norādīja, ka tas ir sarežģīts process, jo ir jānoskaidro, vai tiešām šī persona ir iestājusies kādā citas valsts militārā organizācijā.

Likums gan nosaka, ka Latvijas pilsonību personai var atņemt, tad, ja tā pilsonības atņemšanas gadījumā nekļūst par bezvalstnieku.

Drošības policijā (DP) portālam "Delfi" sacīja, ka saskaņā ar valdības 2013.gada 24.septembra noteikumu Nr.975 "Latvijas pilsonības zaudēšanas un atjaunošanas kārtība" 11.punktu, ja PMLP ir iemesls uzskatīt, ka Latvijas pilsonis bez Ministru Kabineta (MK) atļaujas brīvprātīgi dien kādas citas valsts bruņotajos spēkos vai militārā organizācijā, PMLP var uzsākt pārbaudi.

Pārbaudē PMLP ir jānoskaidro, kuras valsts bruņotajos spēkos vai militārā organizācijā persona dien, vai personas dienests kādas citas valsts bruņotajos spēkos vai militārā organizācijā ir brīvprātīgs, vai MK ir atļāvis personai dienēt kādas citas valsts bruņotajos spēkos vai militārā organizācijā un vai persona ir ieguvusi citas valsts pilsonību.

Savukārt šobrīd spēkā esošās tiesību normas neparedz kriminālatbildību par aicinājumu atjaunot Padomju Sociālistisko Republiku Savienību (PSRS), uz ko runā Doņeckā aicināja Aijo.

Krimināllikumā gan ir pants, kas paredz atbildību par publisku aicinājumu likvidēt Latvijas Republikas valstisko neatkarību nolūkā iekļaut Latviju vienotā valstiskā veidojumā ar kādu citu valsti vai likvidēt citādā veidā. Taču, kā portālam "Delfi" paskaidroja DP, šinī gadījumā Aijo izteikumi ir vairāk vērtējami kā viņa viedoklis nevis aicinājums iekļaut Latviju citas valsts vai valstu sastāvā.

Jāatgādina, ka Aijo ir dzimis Latvijas pilsonis. Viņa dzimtā vieta ir Rēzekne, kurš viņš ir pabeidzi vidusskolu un vēlāk devies uz Rīgu, kur mācījās Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātē.

Jau vēstīts, ka Krievijas medijos Aijo sniedza plašu interviju, kurā stāstīja, ka ir labprātīgi devies uz Krimu, lai iestātos "pašaizsardzības vienībā" un aizstāvētu krievu tiesības. Svētdien Ukrainas austrumu pilsētā Doņeckā notikušajā prokrievisko aktīvistu mītiņā Aijo aicināja atjaunot PSRS.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!